svetvemne.cz

Houbová polévka

    

Podzimní polévka z čerstvých suchohřibů a klouzků.

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

vysoká

 

 

 
 
brambory500gramů
cibule90gramů
houby lesní500gramů
kmín mletá1čajová lžička
krupice125gramů
mouka hladká40gramů
petrželová nať30gramů
sádlo30gramů
sůl2čajové lžičky
sůl-
vejce slepičí1kus
voda-
voda3litry

1. 

houby lesní 500 gramů

Nasbírané houby očistíme. Suchohřibům odstraníme jemným oškrábáním z kloboučků jehličí a jiné nečistoty. Klouzkům očistíme kloboučky stažením tenké kožovité vrstvy. Každou houbu překrojíme a zkontrolujeme zda není červivá.

2. 

Potom houby omyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme a...

3. 

voda

... dáme je na minutu ovařit do vroucí vody.

4. 

Pak vodu slijeme.

5. 

voda 2.5 litru  kmín mletá 1 čajová lžička  sůl 2 čajové lžičky

Houby vložíme do hrnce, přidáme vodu, kmín, sůl a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.

6. 

brambory 500 gramů

Zatímco se houby vaří, oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky brambory. Po uplynutí doby vaření hub k nim přidáme brambory a dále 20 minut spolu vaříme.

7. 

krupice 125 gramů  vejce slepičí 1 kus

Z mouky a vajíčka vypracujeme tuhé těsto.

8. 

Těsto nastrouháme...

9. 

... a přisypeme do polévky. 10 minut povaříme.

10. Jíška

sádlo 30 gramů  cibule 90 gramů  mouka hladká 40 gramů  voda ½ litru

V rendlíku osmahneme na sádle nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a chvíli ji osmahneme. Potom přilijeme vodu a jíšku rozvaříme.

Jíška

11. 

Jíšku přecedíme do polévky a polévku provaříme.

12. 

petrželová nať 30 gramů

Petrželku omyjeme a nasekáme.

13. 

sůl

Zamícháme ji do polévky. Podle chuti můžeme polévku přisolit a podáváme.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit