Bramborové pagáče

Recept na křehké voňavé bramborové pagáče. Po upečení jsou měkké.
recept,fotorecept,brambory,Slané chuťovky
Slané chuťovky
Ingredience
Ingredience
brambory | 200 184 | gramů kcal | |
droždí čerstvé | 30 31 | gramů kcal | |
mléko | 350 169 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 300 1041 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 200 712 | gramů kcal | |
máslo | 120 881 | gramů kcal | |
olej slunečnicový | 0.1 899 | litru kcal | |
semínka sezamová | 0 ?? | kcal | |
sůl | 3 0 | čajové lžičky kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal | |
vejce slepičí | 0 ?? | kcal |
Recept
1.
mléko 350 mililitrů • droždí čerstvé 30 gramů • vejce slepičí 1 kus • mouka hladká 300 gramů • mouka polohrubá 200 gramů • sůl 3 čajové lžičky • olej slunečnicový 0.1 litru
Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Kvásek smícháme s uvedenými ingrediencemi a vypracujeme nelepivé těsto. Posypeme moukou a necháme kynout.

2.
Asi po dvaceti minutách kynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále.

3.
brambory 200 gramů • máslo 120 gramů
Na těsto nastrouháme ve slupce uvařené a vychladlé brambory a rostlinný tuk.

4.
Těsto začneme překládat. Skládáme jako obálku. Horní okraj přehneme do středu těsta, a spodní stejně, aby se okraje navzájem dotýkaly. Těsto ještě jednou překlopíme.

5.
Přeložíme jeden okraj přes druhý, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 5 minut odstát, aby nám těsto ještě trochu nakynulo.

6.
Těsto rozválíme a celý postup skládání zopakujeme. Znovu necháme dokynout.
7.
Potom těsto znovu rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Nožem uděláme mřížkování a vykrajujeme kulaté pagáče.

8.
vejce slepičí • semínka sezamová
Uložíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem nebo kmínem.

9.
Pečeme při teplotě asi 200 °C 10-15 minut dozlatova.

Dobrou chuť!