Tvarohové koláče se švestkami
Chutné nadýchané koláče na moravský způsob s přidanou špaldovou moukou.
recept,fotorecept,švestky ,tvaroh hrudkový,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 50 | gramů | |
cukr třtinový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr třtinový | 80 | gramů | |
droždí čerstvé | 40 | gramů | |
mléko | 400 | mililitrů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
mouka hladká | - | ||
mouka polohrubá | 250 | gramů | |
mouka špaldová celozrnná | 200 | gramů | |
olej olivový | 100 | mililitrů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
tvaroh hrudkový | 600 | gramů | |
vejce slepičí | 3 | kusy | |
švestky | 450 | gramů |
Recept
1.
mléko 400 mililitrů • droždí čerstvé 40 gramů • cukr krystalový 1 čajová lžička • mouka hladká 250 gramů • mouka polohrubá 250 gramů • mouka špaldová celozrnná 200 gramů • cukr krystalový 50 gramů • olej olivový 100 mililitrů • sůl • vejce slepičí 1 kus
Do 150 ml teplého mléka (z odměřeného množství) rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouky, přidáme cukr, vejce, olej, špetku soli a přilijeme zbylé mléko a kvásek.
2.
Uhněteme těsto a necháme ho zakryté vykynout.
3.
švestky 450 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička • cukr třtinový 2 polévkové lžíce
Švestky vypeckujeme a pokrájíme na malé měsíčky. Posypeme skořicí a cukrem.
4.
tvaroh hrudkový 600 gramů • vejce slepičí 2 kusy • cukr třtinový 80 gramů
Tvaroh rozmícháme s vajíčky a cukrem.
5.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Obě vytvarujeme do válečku. Válečky nakrájíme na 16 stejných dílů. Z jednotlivých dílků vytvoříme kuličky.
6.
Kuličky rozválíme na pomoučeném vále na kulaté placičky o průměru asi 12 cm. Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem (fólií na pečení).
7.
Na placičky rozetřeme tvarohovou nádivku, ne zcela na okraj. Na jednu dáme asi 1,5 polévkové lžíce tvarohové nádivky.
8.
Na tvaroh poklademe připravené švestky. Koláčky necháme 10 minut kynout.
9.
Pak upečeme v rozehřáté troubě při 180 °C 20-25 minut. Hotové posypeme prosátým cukrem.
Dobrou chuť!