Koláč z kyselého mléka s broskvemi
Oblíbený a dnes už tradiční hrnkový koláč z kyselého mléka, plný chutného ovoce.
recept,fotorecept,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče
Ingredience
Ingredience
broskve kompotované | 300 | gramů | |
brusinky sušené | ¾ | hrnku | |
cukr krystalový | 1.5 | hrnku | |
cukr moučkový | - | ||
krupice | 1 | hrnek | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1 | litr | |
mouka polohrubá | 2 | hrnky | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
olej slunečnicový | 1 | hrnek | |
rozinky | ¾ | hrnku | |
soda bikarbona | 1 | čajová lžička |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 litr
Čerstvé mléko nalijeme do hrnce, přikryjeme a necháme 12 hodin zkysnout při pokojové teplotě. Potom mléko vložíme do lednice a necháme odstát dalších 12 hodin.
2.
rozinky ¾ hrnku • brusinky sušené ¾ hrnku
Rozinky a brusinky opláchneme a necháme odstát ve vodě. Pak je scedíme.
4.
mouka polohrubá 2 hrnky • krupice 1 hrnek • soda bikarbona 1 čajová lžička
Do mísy nasypeme obě mouky a smícháme s jedlou sodou.
5.
cukr krystalový 1.5 hrnku • olej slunečnicový 1 hrnek
Přidáme cukr, 3 hrnky mléka (které jsme si nechali zkysnout) a olej. Dobře promícháme.
6.
Vmícháme rozinky a brusinky.
8.
Těsto vylijeme do připraveného plechu a navrch poklademe broskve.
9.
Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20-30 minut. Pomocí dřevěné špejle zkusíme, zda je koláč upečený, a to tak, že ji zapíchneme do koláče a po vytažení nám na jejím konci nezůstane lepivé těsto. Upečený koláč posypeme prosátým práškovým cukrem.
Dobrou chuť!