Bramborová kyselá polévka

Recept na přípravu klasické bílé bramborové kyselé polévky. Polévku uvaříte stejně jednoduše a rychle, jak ji vařila moje máma, babička, prababička i praprapra ...
recept,fotorecept,brambory,smetana kyselá (14-18% tuku),Zeleninové polévky
Zeleninové polévky
Ingredience
Ingredience
brambory | 400 368 | gramů kcal | |
mléko | 1 480 | litr kcal | |
mouka hladká | 2 105 | polévkové lžíce kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
ocet | 2 13 | polévkové lžíce kcal | |
paprika červená mletá | 1 16 | čajová lžička kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 320 | gramů kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
voda | 1 0 | litr kcal |
Recept
1.
brambory 400 gramů • voda 1 litr • sůl 1 čajová lžička
Brambory očistíme, omyjeme, pokrájíme na menší kostky a ve vodě se solí je uvaříme doměkka (cca 15 minut).


3.
mléko ½ litru • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 gramů • mouka hladká 2 polévkové lžíce • paprika červená mletá 1 čajová lžička
V mléce rozmícháme smetanu s mouku a mletou červenou papriku dohladka.

4.
Zavářku přilijeme k bramborovému základu a 3-4 minuty za stálého míchání převaříme. Podle chuti dosolíme a dochutíme octem. Octem dochucujeme tak, že ho přidáváme do polévky po polévkových lžičkách a ochutnáváme. Nikdy nelejeme ocet přímo z láhve.

5.
máslo 50 gramů
Po odstavení polévky ze sporáku přidáme máslo a do rozpuštění másla polévku promícháváme.

Dobrou chuť!