Pletýnky

Nadýchané pečivo, které nesmí chybět na svátečním stole.
recept,fotorecept,mléko,mouka hladká,Slané pečivo
Slané pečivo
Kategorie
Slané pečivo ›Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 1 21 | čajová lžička kcal | |
droždí čerstvé | 20 21 | gramů kcal | |
mléko | 300 144 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 500 1735 | gramů kcal | |
mák mletý | 0 ?? | kcal | |
máslo | 20 147 | gramů kcal | |
semínka (lněné, slunečnicové, sezamové a pod.) | 0 ?? | kcal | |
sůl | 1 0 | čajová lžička kcal | |
vaječný žloutek | 1 57 | kus kcal |
Recept
1. Příprava kvásku
mléko 300 mililitrů • droždí čerstvé 20 gramů • cukr krystalový 1 čajová lžička
V mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr. Kvásek necháme vykynout.

2. Těsto
mouka hladká 500 gramů • máslo 20 gramů • vaječný žloutek 1 kus • sůl 1 čajová lžička
V misce smícháme mouku s kváskem, přidáme žloutek, máslo a sůl. Vypracujeme těsto, přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou, necháme ho na teplém místě vykynout.

3.
Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na cca 20 cm dlouhé a 1,5 cm tlusté válečky. Dva válečky překládáme přes sebe, tvarujeme pletýnky.

4.
mák mletý • semínka (lněné, slunečnicové, sezamové a pod.)
Pletýnky poklademe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme libovolně mákem, sezamovým semínkem, kmínem, solí.

5. Pečení
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 15 minut.
Dobrou chuť!