Palačinky

Základní recept na klasické palačinky.
recept,fotorecept,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,mouka hladká,Palačinky
Palačinky
Kategorie
Palačinky ›Ingredience
Ingredience
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 500 320 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 400 1388 | gramů kcal | |
sodová voda | 500 0 | mililitrů kcal | |
sůl | 1 0 | špetka kcal |
Recept
1.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 500 mililitrů • sodová voda 500 mililitrů • mouka hladká 400 gramů • sůl 1 špetka
Z mléka, vody, mouky a špetky soli dohladka umícháme řídké těsto. Pánev na palačinky, nebo jinou, nejlépe s nepřilnavým povrchem si rozehřejeme. Vylijeme na ni cca 50 ml tekutého těsta, které na pánvi rozlijeme do tvaru palačinky nakláněním a pootáčením pánve, tak abychom pokryli celé dno pánve. Když nám začnou okraje palačinky tmavnout otočíme ji na druhou stranu a dopečeme.

2.
Palačinky pečeme rychle, na středně rozpálené pánvi, tak aby se nepřipálily, ale také abychom na jejich upečení dlouho nečekali. První palačinka je často zkušební, pro nastavení správné teploty.

3.
Upečené palačinky pokládeme na sebe, necháme trochu zchladnout a plníme sladkými nebo slanými náplněmi. Při oddělování palačinek postupujeme opatrně, abychom je nepotrhali, protože mají tendenci lepit se na sebe, protože jsme při jejich pečení nepoužili žádný tuk.

4.
Palačinky s přidanou sodou jsou jemné a lehké. Cukr nepřidáváme. Jednak, aby se nelepily na pánev a také, pokud je chceme plnit slanou nádivkou.
Dobrou chuť!