Opilé makové kostky
"Dobré" ... ham, ham ... "dobré" ... ham ... "no fakt dobré" ... (z komentáře mlsouna).
recept,fotorecept,mák mletý,rum,rum,Zákusky,
Zákusky
Kategorie
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 80 | gramů | |
cukr moučkový | 200 | gramů | |
kakao - prášek | 1 | čajová lžička | |
krupice | 125 | gramů | |
mléko | 400 | mililitrů | |
mouka polohrubá | - | ||
mák mletý | 125 | gramů | |
máslo | 250 | gramů | |
máslo | - | ||
pudink karamelový - prášek | 30 | gramů | |
rum | 110 | mililitrů | |
soda bikarbona | 1 | čajová lžička | |
vaječný bílek | 2 | kusy | |
vaječný žloutek | 2 | kusy | |
voda | 160 | mililitrů | |
čokoláda 85% | - |
Recept
1. Korpus
máslo 125 gramů • vaječný žloutek 2 kusy • cukr moučkový 100 gramů • mák mletý 125 gramů • kakao - prášek 1 čajová lžička • krupice 125 gramů • soda bikarbona 1 čajová lžička • mléko 250 mililitrů
Máslo, žloutky a cukr spolu vymícháme. Přidáme mletý mák, kakao a mouku se sodou. Přilijeme mléko a vše dobře promícháme.


3.
Menší pekáč (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Připravené těsto do něj rovnoměrně rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180-190 °C asi 20 minut.



6.
mléko 150 mililitrů • pudink karamelový - prášek 30 gramů
V mléce rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme ho ke karamelové vodě a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout.


8.
rum 50 mililitrů
K máslu přidáme pudink a rum a pomocí metličky důkladně umícháme na hladký krém.

9. Sirup
cukr krystalový 30 gramů • voda 60 mililitrů • rum 60 mililitrů
Z cukru a vody uvaříme sirup. Odstavíme z ohně a přilijeme rum.

10.
Sirupem důkladně provlhčíme korpus. Můžeme ho rovnoměrně rozlít na korpus, lepší je ho však nanášet pomocí kuchyňského štětce.

11.
Na korpus rozetřeme krém

12. Zdobení
Čokoládu rozpustíme a pokapeme jí povrch krému. Necháme v chladu několik hodin tuhnout.

Dobrou chuť!