svetvemne.cz

Dýňové kostky

     

Krémový dýňový zákusek.

Ukuchtil

Počet porcí

24

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

Kategorie:    

 

 
 
Cukr práškový160gramů
Cukr skořicový2polévkové lžíce
Dýně na pečení2.5kilogram
Jedlá želatina12gramů
Kakao - prášek1polévková lžíce
Koření perníkové½čajové lžičky
Kypřicí prášek do pečiva½čajové lžičky
Mouka polohrubá125gramů
Olej slunečnicový80mililitrů
Ořechy vlašské
Poleva cukrářská čokoládová200gramů
Povidla rybízová160gramů
Soda bikarbona½čajové lžičky
Tvaroh jemný měkký250gramů
Vaječný bílek3kusy
Vaječný žloutek3kusy
Voda160mililitrů

1. Příprava dýňového pyré

dýně na pečení 2.5 kg

Dýni omyjeme, překrojíme na polovinu, odstraníme semínka a dáme asi na 1,5 hodiny (podle velikosti) péct do trouby na plech vyložený papírem na pečení. Po upečení je necháme vychladnout.

Příprava dýňového pyré

2. 

Vychlazenou dýni oloupeme a vložíme do misky.

3. 

Ponorným mixérem ji rozmixujeme a uložíme do chladničky.

4. Perníkový korpus č.1

vaječný žloutek 3 ks  cukr práškový 80 g  kakao - prášek 1 PL  koření perníkové ½ ČL

Žloutky utřeme s cukrem, kakaem a kořením.

Perníkový korpus č.1

5. 

olej slunečnicový 80 ml  voda 50 ml

Přimícháme nejprve olej a potom vodu.

6. 

mouka polohrubá 125 g  kypřicí prášek do pečiva ½ ČL  soda bikarbona ½ ČL

Po částech vmícháme mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou.

7. 

vaječný bílek 3 ks

Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků.

8. 

Těsto nalijeme na pekáč (42 X 32 cm) s vloženou teflonovou podložkou (nebo vyložený pečícím papírem). Jemně ho rovnoměrně rozetřeme, ne až zcela na okraj (asi na rozměr 38 x 28 cm). Korpus pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut.

9. Perníkový korpus č.2

Upečeme stejně jako korpus č.1

Perníkový korpus č.2

10. Dýňový krém

cukr práškový 80 g

Z dýňového pyré si odebereme 600 g, zamícháme do něj cukr (zbytek pyré můžeme použít na jiný moučník, nebo si ho pro případné další použití dáme zamrazit).

Dýňový krém

11. 

jedlá želatina 12 g  voda 50 ml

Želatinu rozpustíme a zahřejeme ve vodě (nesmí vřít). Odebereme lžíci pyré a vmícháme do želatiny. Vzápětí obsah hrnku vlijeme do pyré a promícháme.

12. 

tvaroh jemný měkký 250 g

Přidáme tvaroh a krém utřeme.

13. 

Asi čtyři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku a uložíme do chladničky.

14. Plnění korpusů

povidla rybízová 80 g  voda 30 ml

První korpus vložíme do pekáče, přičemž z něj odstraníme podložku (papír). Korpus natřeme rybízovou marmeládou, kterou jsme naředili vodou.

Plnění korpusů

15. 

Navrstvíme dýňový krém.

16. 

Na krém položíme druhý korpus tak, aby nám papír nebo podložka na pečení zůstaly nahoře. Podložku (papír) odstraníme.

17. 

Okraje zákusku ostrým nožem odkrojíme.

18. 

povidla rybízová 80 g  voda 30 ml  poleva cukrářská čokoládová 200 g

Povrch druhého korpusu opět natřeme řídkou rybízovou marmeládou. Než se nám marmeláda trochu vsákne, rozpustíme si čokoládovou polevu.

19. 

Polevu naneseme na zákusek a rozetřeme. Když je poleva částečně tuhá, naznačíme si na ní jednotlivé řezy (kostky).

20. 

cukr skořicový 2 PL

Po úplném ztuhnutí polevy, krémem, který jsme si odložili, zákusek ozdobíme. Posypeme ho skořicovým cukrem ...

21. 

ořechy vlašské

... a na krém poklademe poloviny jader vlašských ořechů.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit