RECEPTY

Krůtí dušená šunka

Krůtí dušená šunka

100% domácí krůtí šunka vařená v šunkovaru. Z uvedeného množství masa získáme asi 700 g šunky.

recept,fotorecept,krůtí stehno horní-filé,med,Krůtí maso,Bezlepkové,Bezlaktózové

Krůtí maso

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

krůtí stehno horní-filé1kilogram
med1čajová lžička
sůl15gramů
voda100mililitrů

 

Recept

1. 

krůtí stehno horní-filé 1 kilogram

Krůtí maso ze stehna opláchneme a nakrájíme na větší kostky.

2. 

voda 100 mililitrů  sůl 15 gramů  med 1 čajová lžička

Ve vodě rozpustíme sůl, med a připraveným nálevem maso zalijeme. Dobře 10 minut promícháme a uložíme na 24 hodin do ledničky.

3. 

Do šunkovaru vložíme sáček na vaření šunky a vložíme do něj kousky masa, které co nejvíce stlačujeme. Dobře stlačené maso uzavřeme v nádobě na vaření šunky přítlačným pístem (součást šunkovaru) a šunkovar uložíme na dalších 24 hodin do ledničky.

4. 

Po dvou dnech vložíme šunkovar do vody. Voda musí sahat asi 1,5 cm pod horní okraj šunkovaru. Šunkovar nesmí být celý pod vodou, aby se do šunky nedostala voda. Šunku vaříme 2 hodiny při teplotě vody 80 °C. Voda nesmí vřít. Po uplynutí uvedené doby šunkovar vyndáme a necháme ho dobře vychladnout. Pro rychlejší chlazení ho můžeme ponořit do studené vody, opět ne celý, aby se voda nedostala dovnitř.

5. 

Vychlazenou šunku vyndáme ze šunkovaru a slijeme z ní tekutinu, která se při vaření vytvořila.

6. 

Odstraníme igelitový sáček ...

7. 

... a šunku nakrájíme. Na tenko ji nejlépe nakrájíme na elektrickém kráječi. Jelikož tento druh šunky obsahuje málo tuku, může se stát, že se bude při krájení mírně trhat. To však nemá vliv na její výbornou chuť.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie