Krůtí dušená šunka
100% domácí krůtí šunka vařená v šunkovaru. Z uvedeného množství masa získáme asi 700 g šunky.
recept,fotorecept,krůtí stehno horní-filé,med,Krůtí maso,Bezlepkové,Bezlaktózové
Krůtí maso
Recept
2.
voda 100 mililitrů • sůl 15 gramů • med 1 čajová lžička
Ve vodě rozpustíme sůl, med a připraveným nálevem maso zalijeme. Dobře 10 minut promícháme a uložíme na 24 hodin do ledničky.
3.
Do šunkovaru vložíme sáček na vaření šunky a vložíme do něj kousky masa, které co nejvíce stlačujeme. Dobře stlačené maso uzavřeme v nádobě na vaření šunky přítlačným pístem (součást šunkovaru) a šunkovar uložíme na dalších 24 hodin do ledničky.
4.
Po dvou dnech vložíme šunkovar do vody. Voda musí sahat asi 1,5 cm pod horní okraj šunkovaru. Šunkovar nesmí být celý pod vodou, aby se do šunky nedostala voda. Šunku vaříme 2 hodiny při teplotě vody 80 °C. Voda nesmí vřít. Po uplynutí uvedené doby šunkovar vyndáme a necháme ho dobře vychladnout. Pro rychlejší chlazení ho můžeme ponořit do studené vody, opět ne celý, aby se voda nedostala dovnitř.
5.
Vychlazenou šunku vyndáme ze šunkovaru a slijeme z ní tekutinu, která se při vaření vytvořila.
6.
Odstraníme igelitový sáček ...
7.
... a šunku nakrájíme. Na tenko ji nejlépe nakrájíme na elektrickém kráječi. Jelikož tento druh šunky obsahuje málo tuku, může se stát, že se bude při krájení mírně trhat. To však nemá vliv na její výbornou chuť.
Dobrou chuť!