svetvemne.cz

Jablečno-ořechový dort

    

Vynikající dort s oříškovým korpusem, jeblečnou náplní, šlehačkou a drobenkou z mandlových lupínků.

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
kardamon mletý¼čajové lžičky
citronová šťáva1polévková lžíce
cukr práškový250gramů
cukr třtinový100gramů
džem meruňkový2polévkové lžíce
jablka600gramů
jedlá želatina10gramů
kypřicí prášek do pečiva10gramů
mandle mleté60gramů
mandlové lupínky3polévkové lžíce
mouka polohrubá200gramů
mouka polohrubá-
máslo-
ořechy lískové mleté60gramů
skořice mletá½čajové lžičky
smetana ke šlehání (30-33% tuku)500mililitrů
sůl1špetka
vaječný bílek4kusy
vaječný žloutek4kusy
voda300mililitrů
ztužovač šlehačky 2balení
zázvor mletý½čajové lžičky

1. 

vaječný bílek 4 kusy  sůl 1 špetka

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

2. 

vaječný žloutek 4 kusy  cukr práškový 250 gramů

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

3. 

voda 150 mililitrů

Zašleháme vodu.

4. 

ořechy lískové mleté 60 gramů  mandle mleté 60 gramů

Přidáme mleté ořechy...

5. 

mouka polohrubá 200 gramů  kypřicí prášek do pečiva 10 gramů

... mouku smíchanou s kypřicím práškem a zamícháme.

6. 

Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

7. 

máslo  mouka polohrubá

Těsto nalijeme do dortové formy (průměr 24 cm) vymazané máslem a vysypané moukou.

8. 

Pečeme 30 min. při teplotě 180 °C.

9. 

jablka 600 gramů

Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.

10. 

citronová šťáva 1 polévková lžíce  cukr třtinový 100 gramů  skořice mletá ½ čajové lžičky  kardamon mletý ¼ čajové lžičky  zázvor mletý ½ čajové lžičky

Vložíme je do hrnce, polijeme citronovou šťávou, přidáme cukr a koření. Promícháme, uvedeme do varu a krátce povaříme (jablka musí jen lehce změknout, nesmí se rozvařit na kaši). Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

11. 

voda 150 mililitrů  jedlá želatina 10 gramů

Ve vodě rozpustíme a zahřejeme želatinu (postupujeme podle návodu na obalu). Želatinu vmícháme do vychladlých jablek.

12. 

Korpus překrojíme na polovinu.

13. 

Na spodní část rovnoměrně rozetřeme jablkovou náplň a uhladíme.

14. 

džem meruňkový 2 polévkové lžíce

Vrchní část potřeme džemem.

15. 

Vrchní část korpusu položíme na spodní tak, aby se spojila nádivka s džemem.

16. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů  ztužovač šlehačky  2 balení

Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a vmícháme ztužovače. Šlehačku natřeme na vršek dortu.

17. 

mandlové lupínky 3 polévkové lžíce

Mandle nasucho opražíme a posypeme jimi šlehačku.

18. 

Necháme nejméně 4 hodiny tuhnout v chladu. Nakrájíme na porce a můžeme servírovat.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit