svetvemne.cz

Jablečno-ořechový dort

     

Vynikající dort s oříškovým korpusem, jeblečnou náplní, šlehačkou a drobenkou z mandlových lupínků.

Ukuchtil

Počet porcí

12

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

 

 
 
kardamon mletý¼čajové lžičky
Citronová šťáva1polévková lžíce
Cukr práškový250gramů
Cukr třtinový100gramů
Džem meruňkový2polévkové lžíce
Jablka600gramů
Jedlá želatina10gramů
Kypřicí prášek do pečiva10gramů
Mandle mleté60gramů
Mandlové lupínky3polévkové lžíce
Mouka polohrubá200gramů
Mouka polohrubá
Máslo
Ořechy lískové mleté60gramů
Skořice mletá½čajové lžičky
Smetana ke šlehání (30-33% tuku)500mililitrů
Sůl1špetka
Vaječný bílek4kusy
Vaječný žloutek4kusy
Voda300mililitrů
Ztužovač šlehačky 2balení
Zázvor mletý½čajové lžičky

1. 

vaječný bílek 4 ks  sůl 1 špetka

Z vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh.

2. 

vaječný žloutek 4 ks  cukr práškový 250 g

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

3. 

voda 150 ml

Zašleháme vodu.

4. 

ořechy lískové mleté 60 g  mandle mleté 60 g

Přidáme mleté ořechy...

5. 

mouka polohrubá 200 g  kypřicí prášek do pečiva 10 g

... mouku smíchanou s kypřicím práškem a zamícháme.

6. 

Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

7. 

máslo  mouka polohrubá

Těsto nalijeme do dortové formy (průměr 24 cm) vymazané máslem a vysypané moukou.

8. 

Pečeme 30 min. při teplotě 180 °C.

9. 

jablka 600 g

Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.

10. 

citronová šťáva 1 PL  cukr třtinový 100 g  skořice mletá ½ ČL  kardamon mletý ¼ ČL  zázvor mletý ½ ČL

Vložíme je do hrnce, polijeme citronovou šťávou, přidáme cukr a koření. Promícháme, uvedeme do varu a krátce povaříme (jablka musí jen lehce změknout, nesmí se rozvařit na kaši). Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

11. 

voda 150 ml  jedlá želatina 10 g

Ve vodě rozpustíme a zahřejeme želatinu (postupujeme podle návodu na obalu). Želatinu vmícháme do vychladlých jablek.

12. 

Korpus překrojíme na polovinu.

13. 

Na spodní část rovnoměrně rozetřeme jablkovou náplň a uhladíme.

14. 

džem meruňkový 2 PL

Vrchní část potřeme džemem.

15. 

Vrchní část korpusu položíme na spodní tak, aby se spojila nádivka s džemem.

16. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 ml  ztužovač šlehačky  2 balení

Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a vmícháme ztužovače. Šlehačku natřeme na vršek dortu.

17. 

mandlové lupínky 3 PL

Mandle nasucho opražíme a posypeme jimi šlehačku.

18. 

Necháme nejméně 4 hodiny tuhnout v chladu. Nakrájíme na porce a můžeme servírovat.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit