Jablečno-ořechový dort
Vynikající dort s oříškovým korpusem, jeblečnou náplní, šlehačkou a drobenkou z mandlových lupínků.
recept,fotorecept,ořechy lískové mleté,mandle mleté,jablka,Dorty,Sezónní recepty
Dorty
Kategorie
Dorty › Sezónní recepty › Dezerty z jablek › Sezona - Jablka (zima) › Sezona - Jablka (podzim) ›
Ingredience
Ingredience
kardamon mletý | ¼ | čajové lžičky | |
citronová šťáva | 1 | polévková lžíce | |
cukr moučkový | 250 | gramů | |
cukr třtinový | 100 | gramů | |
džem meruňkový | 2 | polévkové lžíce | |
jablka | 600 | gramů | |
jedlá želatina | 10 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 10 | gramů | |
mandle mleté | 60 | gramů | |
mandlové lupínky | 3 | polévkové lžíce | |
mouka polohrubá | 200 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
ořechy lískové mleté | 60 | gramů | |
skořice mletá | ½ | čajové lžičky | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 500 | mililitrů | |
sůl | 1 | špetka | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
voda | 300 | mililitrů | |
ztužovač šlehačky | 2 | balení | |
zázvor mletý | ½ | čajové lžičky |
Recept
5.
mouka polohrubá 200 gramů • kypřicí prášek do pečiva 10 gramů
... mouku smíchanou s kypřicím práškem a zamícháme.
6.
Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
7.
Těsto nalijeme do dortové formy (průměr 24 cm) vymazané máslem a vysypané moukou.
8.
Pečeme 30 min. při teplotě 180 °C.
10.
citronová šťáva 1 polévková lžíce • cukr třtinový 100 gramů • skořice mletá ½ čajové lžičky • kardamon mletý ¼ čajové lžičky • zázvor mletý ½ čajové lžičky
Vložíme je do hrnce, polijeme citronovou šťávou, přidáme cukr a koření. Promícháme, uvedeme do varu a krátce povaříme (jablka musí jen lehce změknout, nesmí se rozvařit na kaši). Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
11.
voda 150 mililitrů • jedlá želatina 10 gramů
Ve vodě rozpustíme a zahřejeme želatinu (postupujeme podle návodu na obalu). Želatinu vmícháme do vychladlých jablek.
12.
Korpus překrojíme na polovinu.
13.
Na spodní část rovnoměrně rozetřeme jablkovou náplň a uhladíme.
15.
Vrchní část korpusu položíme na spodní tak, aby se spojila nádivka s džemem.
16.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů • ztužovač šlehačky 2 balení
Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a vmícháme ztužovače. Šlehačku natřeme na vršek dortu.
18.
Necháme nejméně 4 hodiny tuhnout v chladu. Nakrájíme na porce a můžeme servírovat.
Dobrou chuť!