Zelný koláč

Koláč z kynutého těsta plněný zelím.
recept,fotorecept,zelí bílé,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | ½ 2 | čajové lžičky kcal | |
cukr moučkový | 200 776 | gramů kcal | |
cukr moučkový | 0 ?? | kcal | |
droždí čerstvé | 25 26 | gramů kcal | |
krupice | 400 1396 | gramů kcal | |
mléko | 200 96 | mililitrů kcal | |
mouka polohrubá | 200 712 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
máslo | 140 1028 | gramů kcal | |
rozinky | 100 284 | gramů kcal | |
skořice mletá | 1 13 | čajová lžička kcal | |
vejce slepičí | 3 264 | kusy kcal | |
zelí bílé | 1 290 | kilogram kcal |
Recept


3.
Na máslo nasypeme zelí, promícháme a udusíme doměkka. Necháme vychladnout.

4.
mléko 200 mililitrů • droždí čerstvé 25 gramů • krupice 400 gramů • mouka polohrubá 200 gramů • máslo 80 gramů • vejce slepičí 2 kusy • cukr moučkový 50 gramů • citronová kůra ½ čajové lžičky
V teplém mléce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do navážené mouky, přidáme chladné rozpuštěné máslo, vajíčka, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli.

5.
Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě přikryté vykynout.

6.
rozinky 100 gramů • cukr moučkový 150 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička
Do vychlazeného zelí vmícháme omyté rozinky, cukr, skořici a špetku soli.

7.
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. První polovinu rozválíme na papíře na pečení, nebo na fólii na pečení, ve velikosti plechu.

8.
Těsto s fólií nebo papírem přetáhneme do hlubšího plechu (42 x 32cm). Pokud nechceme použít na pečení papír nebo fólii, těsto rozválíme na pomoučeném vále a přemístíme ho do plechu vymazaného sádlem a vysypaného moukou. Na těsto rovnoměrně rozložíme zelnou nádivku.


10.
vejce slepičí 1 kus
Těsto přendáme na zelí, okraje přitlačíme, aby se spojily se spodním těstem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou.

11.
Pečeme v rozehřáté troubě při asi 180 °C přibližně 30 minut. Upečený koláč posypeme prosátým moučkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!