RECEPTY

Zelný koláč

Zelný koláč

Koláč z kynutého těsta plněný zelím.

recept,fotorecept,zelí bílé,Koláče

Koláče

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

citronová kůra½čajové lžičky
cukr moučkový200gramů
cukr moučkový-
droždí čerstvé25gramů
krupice400gramů
mléko200mililitrů
mouka polohrubá200gramů
mouka polohrubá-
máslo140gramů
rozinky100gramů
skořice mletá1čajová lžička
vejce slepičí3kusy
zelí bílé1kilogram

 

Recept

1. 

zelí bílé 1 kilogram

Zelí nastrouháme.

2. 

máslo 60 gramů

V hrnci rozpustíme máslo.

3. 

Na máslo nasypeme zelí, promícháme a udusíme doměkka. Necháme vychladnout.

4. 

mléko 200 mililitrů  droždí čerstvé 25 gramů  krupice 400 gramů  mouka polohrubá 200 gramů  máslo 80 gramů  vejce slepičí 2 kusy  cukr moučkový 50 gramů  citronová kůra ½ čajové lžičky

V teplém mléce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do navážené mouky, přidáme chladné rozpuštěné máslo, vajíčka, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli.

5. 

Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě přikryté vykynout.

6. 

rozinky 100 gramů  cukr moučkový 150 gramů  skořice mletá 1 čajová lžička

Do vychlazeného zelí vmícháme omyté rozinky, cukr, skořici a špetku soli.

7. 

Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. První polovinu rozválíme na papíře na pečení, nebo na fólii na pečení, ve velikosti plechu.

8. 

Těsto s fólií nebo papírem přetáhneme do hlubšího plechu (42 x 32cm). Pokud nechceme použít na pečení papír nebo fólii, těsto rozválíme na pomoučeném vále a přemístíme ho do plechu vymazaného sádlem a vysypaného moukou. Na těsto rovnoměrně rozložíme zelnou nádivku.

9. 

mouka polohrubá

Rozválíme druhou polovinu těsta na pomoučeném vále.

10. 

vejce slepičí 1 kus

Těsto přendáme na zelí, okraje přitlačíme, aby se spojily se spodním těstem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou.

11. 

cukr moučkový

Pečeme v rozehřáté troubě při asi 180 °C přibližně 30 minut. Upečený koláč posypeme prosátým moučkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie