Zapékaný květák s bramborami a sýrem
Květákový nákyp s pikantní chutí sýru Niva, který je obdobou francouzského sýra Roquefort.
recept,fotorecept,květák,brambory,sýr Niva,Bezmasá jídla
Bezmasá jídla
Ingredience
Ingredience
brambory | 300 | gramů | |
cibule | 250 | gramů | |
květák | 1 | kilogram | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 150 | mililitrů | |
máslo | - | ||
pepř bílý mletý | ½ | čajové lžičky | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 | gramů | |
strouhanka | - | ||
sýr Niva | 120 | gramů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
vejce slepičí | 3 | kusy |
Recept
1.
květák 1 kilogram
Květák rozebereme na růžičky, omyjeme a 15 minut předvaříme ve slané vodě. Scedíme a necháme vychladnout.
3.
Do uvařeného květáku přidáme cibuli.
5.
Přidáme je ke květáku a promícháme.
6.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní připravený květák.
7.
smetana kyselá (14-18% tuku) 200 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů • vejce slepičí 3 kusy • sůl 1 čajová lžička • pepř bílý mletý ½ čajové lžičky
Ve smetaně rozmícháme mléko, vejce, sůl a pepř.
8.
Tekutinou zalijeme květák, vložíme do horké trouby a při teplotě 200 °C pečeme asi 30 minut (do ztuhnutí).
10.
Posypeme sýrem květák...
11.
... a 10-15 minut zapečeme.
Dobrou chuť!