svetvemne.cz

Zapékaný květák s bramborami a sýrem

     

Květákový nákyp s pikantní chutí sýru Niva, který je obdobou francouzského sýra Roquefort.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 15 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:   

 

 
 
Brambory300gramů
Cibule250gramů
Květák1kilogram
Mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%150mililitrů
Máslo
Pepř bílý mletý½čajové lžičky
Smetana kyselá (14-18% tuku)200gramů
Strouhanka
Sýr niva120gramů
Sůl1čajová lžička
Vejce slepičí3kusy

1. 

květák 1 kg

Květák rozebereme na růžičky, omyjeme a 15 minut předvaříme ve slané vodě. Scedíme a necháme vychladnout.

2. 

cibule 250 g

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na oleji.

3. 

Do uvařeného květáku přidáme cibuli.

4. 

brambory 300 g

Brambory oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme.

5. 

Přidáme je ke květáku a promícháme.

6. 

máslo  strouhanka

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní připravený květák.

7. 

smetana kyselá (14-18% tuku) 200 g  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 ml  vejce slepičí 3 ks  sůl 1 ČL  pepř bílý mletý ½ ČL

Ve smetaně rozmícháme mléko, vejce, sůl a pepř.

8. 

Tekutinou zalijeme květák, vložíme do horké trouby a při teplotě 200 °C pečeme asi 30 minut (do ztuhnutí).

9. 

sýr Niva 120 g

Sýr nahrubo nastrouháme.

10. 

Posypeme sýrem květák...

11. 

... a 10-15 minut zapečeme.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit