Jogurtovo-nektarinková terina
Mrazený dezert. Pamlsek pro horké letní dny.
recept,fotorecept,nektarinky,jogurt bílý 3,5% tuku,Mrazené dezerty,Sezónní recepty
Mrazené dezerty
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 | polévková lžíce | |
jogurt bílý 3,5% tuku | 500 | gramů | |
med | 3 | polévkové lžíce | |
nektarinky | ½ | kilogram | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 250 | mililitrů | |
sušenky máslové | 150 | gramů | |
ztužovač šlehačky | 1 | balení |
Recept
1.
nektarinky ½ kilogram
Nektarinky vypeckujeme. Nakrájíme z nich 6 tenkých měsíčků a zbytek pokrájíme na malé kousky. Formu na terinu (nebo podobnou nádobu) vyložíme potravinářskou fólií. Na dno poklademe měsíčky nektarinek v řadě za sebou.
3.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů • ztužovač šlehačky 1 balení • jogurt bílý 3,5% tuku 500 gramů • med 3 polévkové lžíce • citronová kůra 1 polévková lžíce
Smetanu ke šlehání vyšleháme se ztužovačem. V misce rozmícháme jogurt s medem a citronovou kůrou. Vmícháme šlehačku.
4.
1/3 jogurtové směsi nalijeme do formy na měsíčky nektarinek.
5.
Na jogurt navrstvíme 1/2 připravených sušenek.
6.
Na sušenky navrstvíme 1/2 připravených nektarinek.
7.
Nektarinky pokryjeme druhou třetinou jogurtové směsi. Pak navrstvíme druhou polovinu sušenek, z nichž si však dvě polévkové lžíce odložíme stranou. Další vrstva jsou nektarinky, pak poslední třetina jogurtu. Tu už posypeme jen sušenkami, které jsme si odložili. Nádobu jemně ze spodu poklepeme, aby si jednotlivé vrstvy lépe sedly na sebe. Terinu uložíme do mrazáku, kde ji můžeme skladovat až týden.
8.
Před podáváním vyjmeme dezert na 15 - 20 minut z mrazničky. Pak ho vyklopíme, odstraníme fólii, nakrájíme a za dalších 15 minut podáváme. Dezert konzumujeme zmrazený, jako zmrzlinu.
Dobrou chuť!