RECEPTY

Balkánský koláč z listového těsta

Balkánský koláč z listového těsta

Banista - balkánský sýrový slaný koláč. Tradičně se připravuje ze speciálního těsta filo. Jeho verze v listovém těstě je stejně chutná.

recept,fotorecept,balkánský sýr,Slané koláče

Slané koláče

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

střední

Kategorie

Slané koláče  

 

Ingredience

Ingredience

balkánský sýr200gramů
jogurt bílý 3,5% tuku60gramů
máslo-
pepř černý mletý¼čajové lžičky
těsto lístkové275gramů
vejce slepičí2kusy
česnek2stroužky

 

Recept

1. 

balkánský sýr 200 gramů

Sýr nahrubo nastrouháme.

2. 

jogurt bílý 3,5% tuku 60 gramů  vejce slepičí 1 kus  česnek 2 stroužky  pepř černý mletý ¼ čajové lžičky

Přidáme jogurt, vejce, dva stroužky očištěného, utřeného česneku a pepř. Zamícháme.

3. 

těsto lístkové 275 gramů

Listové těsto svinuté na papíře na pečení rozbalíme a zlehka trochu rozválíme. Rozkrojíme ho na tři stejně dlouhé pásy po šířce. Pásy postupně plníme nádivkou a okraje potíráme vajíčkem. Do každého pásu jde 1/3 náplně. Okraje přitlačíme k sobě...

4. 

vejce slepičí 1 kus  máslo

... a první pás přeneseme a ukládádáme do tvaru šneka uprostřed máslem vymazané formy. Těsto je křehké, snadno se trhá, proto při manipulaci s ním ho podebereme dlouhým širším nožem. Pokud vám z něj nádivka na některých místech vytéká, nevadí to, po upečení se vše propojí. Na prvního šneka napojíme další pásy. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem.

5. 

Pokud používáme dortovou formu připojíme okraj.

6. 

Pečeme 25 min. při teplotě 180 °C.

Dobrou chuť!

Články

18.09.2024

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit