svetvemne.cz

Balkánský koláč z listového těsta

     

Banista - balkánský sýrový slaný koláč. Tradičně se připravuje ze speciálního sýra filo. Jeho verze v listovém těstě je stejně chutná.

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:   

 

 
 
Balkánský sýr200gramů
Jogurt bílý 3,5% tuku60gramů
Máslo
Pepř černý mletý¼čajové lžičky
Těsto lístkové275gramů
Vejce slepičí2kusy
Česnek2stroužky

1. 

balkánský sýr 200 g

Sýr nahrubo nastrouháme.

2. 

jogurt bílý 3,5% tuku 60 g  vejce slepičí 1 ks  česnek 2 stroužky  pepř černý mletý ¼ ČL

Přidáme jogurt, vejce, dva stroužky očištěného, utřeného česneku a pepř. Zamícháme.

3. 

těsto lístkové 275 g

Listové těsto svinuté na papíře na pečení rozbalíme a zlehka trochu rozválíme. Rozkrojíme ho na tři stejně dlouhé pásy po šířce. Pásy postupně plníme nádivkou a okraje potíráme vajíčkem. Do každého pásu jde 1/3 náplně. Okraje přitlačíme k sobě...

4. 

vejce slepičí 1 ks  máslo

... a první pás přeneseme a ukládádáme do tvaru šneka uprostřed máslem vymazané formy. Těsto je křehké, snadno se trhá, proto při manipulaci s ním ho podebereme dlouhým širším nožem. Pokud vám z něj nádivka na některých místech vytéká, nevadí to, po upečení se vše propojí. Na prvního šneka napojíme další pásy. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem.

5. 

Pokud používáme dortovou formu připojíme okraj.

6. 

Pečeme 25 min. při teplotě 180 °C.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit