Tvarohovo-borůvkový koláč

Tvarohový koláč s korpusem z lineckého těsta sladkým tvarohem, ovocem a zapečeným sněhem.
recept,fotorecept,tvaroh jemný 40 - 45% tuku,borůvkový kompot,Koláče
Koláče
Ukuchtil
Počet porcí
8
Hmotnost porce
203 g
Energie porce
514 kcal
Čas přípravy
60 min.
Obtížnost
střední
Kategorie
Koláče ›Ingredience
Ingredience
borůvkový kompot | 200 176 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 200 804 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 4 242 | polévkové lžíce kcal | |
cukr vanilkový | 1 73 | kus kcal | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 4 | čajová lžička kcal | |
mléko | 200 96 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 230 799 | gramů kcal | |
máslo | 130 955 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 100 160 | gramů kcal | |
tvaroh jemný 40 - 45% tuku | 250 425 | gramů kcal | |
vaječný bílek | 3 51 | kusy kcal | |
vaječný žloutek | 3 171 | kusy kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal | |
škrob kukuřičný | 20 73 | gramů kcal |
Recept
1. Příprava těsta
mouka hladká 230 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička • cukr krystalový 130 gramů • máslo 130 gramů • vejce slepičí 1 kus
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce a změklý rostlinný tuk nebo máslo. Vypracujeme hladké těsto.

2.
Těsto rovnoměrně vtlačíme do kulaté koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou.

3. Příprava náplně
mléko 200 mililitrů • tvaroh jemný 40 - 45% tuku 250 gramů • cukr vanilkový 1 kus • cukr krystalový 70 gramů • škrob kukuřičný 20 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 100 gramů • vaječný žloutek 3 kusy
Mléko, tvaroh, cukr, kukuřičný škrob (Zlatý klas), žloutky a zakysanou smetanu dáme do mixéru a rozšleháme na hladký krém.

4.
Krém vylijeme na těsto.

5.
Vložíme do rozehřáté trouby a pomalu pečeme asi 20 minut pokud krém neztuhne a těsto nezačne tmavnout.

6. Příprava sněhu
vaječný bílek 3 kusy • cukr krystalový 4 polévkové lžíce • borůvkový kompot 200 gramů
Během pečení vyšleháme bílky s cukrem dotuha. Scedíme borůvkový kompot a necháme okapat.

7.
Na téměř dopečený koláč rovnoměrně rozsypeme borůvky.

8.
Na borůvky opatrně rovnoměrně naneseme ušlehaný sníh a lžičkou uděláme vlny.

9.
Koláč dopečeme asi 8-10 minut, dokud nezačne hnědnout sníh.

Dobrou chuť!