Pečený turecký med
Lepivá cukrovinka na dobré zuby. :-)
recept,fotorecept,ořechy lískové,med,Cukrovinky,Vánoční recepty,Sezónní recepty
Cukrovinky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 200 | gramů | |
dortové oplatky | 85 | gramů | |
mandlové lupínky | 50 | gramů | |
med | 200 | gramů | |
ořechy lískové | 100 | gramů | |
ořechy vlašské | 50 | gramů | |
sůl | - | ||
vaječný bílek | 4 | kusy | |
voda | 50 | mililitrů | |
čokoláda | - |
Recept
1.
ořechy lískové 100 gramů • ořechy vlašské 50 gramů • mandlové lupínky 50 gramů
Lískové a vlašské ořechy nasekáme a smícháme s mandlovými lupínky.
2.
med 200 gramů • cukr krystalový 200 gramů • voda 50 mililitrů
Z vody a cukru uvaříme sirup. Rozpustíme a zahřejeme (nevaříme) med.
4.
Bílky přendáme do hrnce vloženého v horké vodě ve větším hrnci. Za stálého míchání přilijeme horký cukrový sirup.
5.
Pomalu přilijeme teplý med a 10 minut ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí.
6.
Přimícháme připravenou ořechovou směs. Vzniklá hmota je pevná, nikoli však tuhá.
8.
Natřeme bílkovou hmotu.
9.
Přikryjeme oplatkami, ...
10.
... snadno zatížíme a uložíme na několik hodin do chladu.
11.
Odstátý turecký med pokrájíme a přendáme na plech.
12.
Pečeme 45 min. při teplotě 160 °C.
13.
Upečené kousky ihned z plechu přeložíme, aby se nepřilepily.
15.
Jednotlivé kousky zabalíme do celofánu.
16.
Dobrou chuť!