Bábovka Deluxe
Vynikající bábovka vhodná i jako zákusek na oslavu.
recept,fotorecept,piškoty kakaové,ořechy vlašské,Bábovky,Sezónní recepty
Bábovky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 50 | gramů | |
cukr moučkový | 160 | gramů | |
kokos strouhaný | - | ||
kypřicí prášek do pečiva | 12 | gramů | |
mléko | 125 | mililitrů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
máslo | - | ||
máslo | 30 | gramů | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
piškoty kakaové | 120 | gramů | |
povidla rybízová | - | ||
rozinky | 100 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | - | ||
smetana sladká na vaření | 3 | polévkové lžíce | |
vejce slepičí | 4 | kusy |
Recept
1.
piškoty kakaové 120 gramů • povidla rybízová • máslo • kokos strouhaný
Piškoty natřeme marmeládou a vždy dvě spolu spojíme. Formu na pečení bábovky vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
2. Těsto
vejce slepičí 4 kusy • cukr moučkový 160 gramů • mléko 125 mililitrů
Cukr, mléko a vejce utřeme do pěny.
3.
kypřicí prášek do pečiva 12 gramů • mouka hladká 250 gramů
Balíček kypřícího prášku rozmícháme v mouce. Mouku postupně přimícháváme k vajíčkům.
4.
rozinky 100 gramů • ořechy vlašské 100 gramů
Ořechy nasekáme a spolu s předem namočenými a scezenými rozinkami je přidáme k těstu.
5.
Do formy nalijeme třetinu těsta a vložíme část připravených piškotů. Postup zopakujeme.
6. Pečeme
Povrch bábovky zarovnáme a dáme ji péct do předem rozehřáté trouby na 45 minut, při 175 °C.
7. Karamelová poleva
cukr krystalový 50 gramů • smetana sladká na vaření 3 polévkové lžíce • máslo 30 gramů
V hrnci zkaramelizujeme cukr, opatrně přimícháme smetanu (horký karamel prudce pění). Mícháme do rozpuštění karamelu ve smetaně. Odstavíme, přidáme máslo, rozmícháme a necháme chladnout.
8.
Po upečení necháme bábovku trochu se stáhnout - odlepí se od formy. Pak ji vyklopíme a necháme téměř vychladnout. Polijeme ji karamelovou polevou a necháme polevu ztuhnout.
Dobrou chuť!