Kávovo-sýrový zákusek

Dezert na způsob "cheesecake" s jemnou kávovo-čokoládovou náplní.
recept,fotorecept,čokoláda na vaření,sýr Bambíno,tvaroh jemný nízkotučný,káva černá instantní,Zákusky
Zákusky
Kategorie
Zákusky ›Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 0 ?? | kcal | |
cukr moučkový | 100 388 | gramů kcal | |
cukr vanilkový | 0 ?? | kcal | |
káva černá instantní | 3 43 | čajové lžičky kcal | |
máslo | 160 1175 | gramů kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 400 640 | mililitrů kcal | |
sušenky máslové | 300 1470 | gramů kcal | |
sýr Bambíno | 250 700 | gramů kcal | |
tvaroh jemný nízkotučný | 250 225 | gramů kcal | |
vejce slepičí | 3 264 | kusy kcal | |
čokoláda na vaření | 170 852 | gramů kcal |
Recept
1. Korpus
sušenky máslové 300 gramů • máslo 160 gramů
Sušenky najemno rozdrtíme válečkem na těsto, nebo posekáme v elektrickém sekáčku. Máslo rozpustíme a zalijeme jím podrcené sušenky. Vypracujeme těsto, které není zcela kompaktní.

2.
Sušenkové těsto rovnoměrně rozložíme na dno dortové formy a pořádně ho utlačíme.

3. Náplň
čokoláda na vaření 170 gramů
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladit (nesmí ztuhnout, ani být příliš horká).

4.
sýr Bambíno 250 gramů • tvaroh jemný nízkotučný 250 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 400 mililitrů • vejce slepičí 3 kusy • cukr moučkový 100 gramů • káva černá instantní 3 čajové lžičky
Do hlubší misky vložíme krémový sýr, tvaroh, smetanu, přidáme vejce, cukr, kávu a rozpuštěnou čokoládu.

5.
Směs vyšleháme do pěny.

6.
Čokoládovou náplň vylijeme do dortové formy na sušenkový korpus.

7.
Troubu předehřejeme a dolů vložíme hluboký plech naplněný vodou. Koláč umístíme na mřížku nad plech s vodou. V této parní lázni dezert pečeme při teplotě 160-170 °C asi 60 minut.

8.
Po upečení koláč z trouby nevyndáme. Troubu vypneme, pootevřeme a necháme 2 hodiny koláč v troubě na zbytkovém teple dopékat a chladnout. Za tu dobu nám téměř úplně ztuhne.

9.
cukr vanilkový • cukr moučkový
Vychladlý moučník vložíme nejméně na čtyři hodiny do ledničky, pak ho ozdobíme cukrem, uvolníme nožem okraje formy a formu odstraníme. Můžeme servírovat.

10. Tip na zdobení
Vystřihneme si kruh z papíru (ubrousku) o průměru dortové formy, přeložíme ho na čtvrtiny a vzniklý roh odstřihneme do oblouku. Vznikne nám otvor ve tvaru kolečka.

11.
Pak kruh přeložený na čtvrtiny ještě jednou přeložíme a vystřihneme poloviční ovály, po rozložení vznikne šablona květu.

12.
Šablonu položíme na dort a vzniklé otvory posypeme vanilkovým (práškovým) cukrem.

13.
Šablonu opatrně odstraníme.

14.
Opět ji na moučník položíme tak, aby otvory vycházely mezi již vytvořené lupínky. Opět do otvorů nasypeme cukr a šablonu odstraníme.

15.
Tímto způsobem zdobíme moučník až těsně před podáváním. Cukr by se nám při předčasném ozdobení na něm rozpustil.

Dobrou chuť!