svetvemne.cz

Bezový sirup

     

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

 

 
 
Cukr krystalový2kilogramy
Květ bezu35ks
Kyselina citronová80gramů
Voda2litry

1. 

voda 2 l

Vodu ve větším hrnci převaříme.

2. 

kyselina citronová 80 g

Přisypeme kyselinu citronovou, necháme rozpustit a nálev vychladnout.

3. 

květ bezu 35 ks

Přidáme 30-35 kusů bezových květů, nasbíraných během slunečného dopoledne a mimo prašných cest. Květy po nasbírání necháme ve stínu odstát, aby z nich vylezli případní broučci. Květy můžeme také krátce promýt ve studené vodě, závisí to na tom jaký obsah pylu chceme mít v sirupu. Ponořené květiny necháme 24 hodin louhovat v nálevu.

4. 

cukr krystalový 2 kg

Základ sirupu přecedíme do druhého hrnce. Květiny zabalíme do gázy a dobře vyždímáme do procezeného roztoku. Přisypeme cukr.

5. 

Zahřejeme na 35 °C a necháme cukr rozpustit. Po rozpuštění cukru sirup vychladíme. Takto připravený sirup si zachová množství zdraví prospěšných látek z bezu. Je však nutné ho po přelití do lahví skladovat ho v chladu.

6. 

Další možností je, že sirup nalijeme do zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem.

7. 

Při 100 °C krátce zasterilizujeme (řídíme se zvukem praskání uzávěrů lahví). Takto zasterilizovaný sirup můžeme skladovat do otevření i při běžných pokojových teplotách, avšak jeho přehřátím na 100 °C se množství léčivých látek v něm částečně sníží. V zavařovacích sklenicích se nám lépe uskladní.

8. 

Sirup ke konzumaci přelijeme ze zavařovací sklenice do skleněné nebo plastové láhve. Jelikož je již "otevřený", skladujeme ho v chladničce. Podle chuti nalijeme do sklenice a dolijeme vodu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit