Bezový sirup tmavý

Chutný bezový sirup. Delším vařením získá tmavší, karamelovou barvu.
recept,fotorecept,květ bezu,Sirupy a čaje,Bezlepkové,Bezlaktózové
Sirupy a čaje
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 3 12060 | kilogramy kcal | |
květ bezu | 40 ?? | kcal | |
kyselina citronová | 90 0 | gramů kcal | |
voda | 4 0 | litry kcal |
Recept
1.
květ bezu 40 ks
Nasbíráme bezové květy za slunečného dne. Nesbíráme květy z bezových keřů podél silnic. Doma květy rychle ve studené vodě propláchneme, aby se z nich co nejméně vyplavil pyl.

2.
Květy po 20 kusech uložíme do dvou větších zavařovacích láhví.

3.
voda 4 litry • kyselina citronová 90 gramů
Do každé láhve nalijeme dva litry vody a přisypeme 45 g kyseliny citronové. Promícháme a necháme 24 hodin odstát.

4.
Po 24 hodinách obsah láhví přelijeme přes sítko vyložené gázou do hrnce. Květy zabalíme do gázy a dobře vymačkáme do procezeného roztoku.

5.
cukr krystalový 3 kilogramy
Do sirupu přidáme cukr a vaříme na mírném ohni 3 hodiny. Za tu dobu se část vody odpaří, sirup zhoustne a ztmavne.

6.
Hotový sirup necháme přiměřeně vychladnout a nalijeme do čistých plastových láhví. Skladujeme v ledničce. Sirup můžeme do skleněných láhví nalít horký. Z uvedeného množství získáme asi 3 litry sirupu. Sirup konzumujeme v přiměřeném množství ředěný vodou.

Dobrou chuť!