Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup používáme nejen do čaje během nemoci, ale můžeme ho používat i jako sladidlo při přípravě zákusků či koláčů. Přestože po uvaření zůstává v sirupu zredukované množství léčivých látek, sirup pomáhá při mnoha nemocech.
recept,fotorecept, pampeliška lékařská,Sirupy a čaje,Bezlaktózové,Bezlepkové
Sirupy a čaje
Ingredience
Ingredience
pampeliška lékařská | 500 ?? | gramů kcal | |
citron | 250 118 | gramů kcal | |
cukr třtinový | 2 7920 | kilogramy kcal | |
voda | 2 4420 | kcal |
Recept
1.
pampeliška lékařská 500 gramů • voda 2 L • citron 250 gramů
Během slunečného dne nasbíráme asi 600 kusů květů pampelišky. Pampelišky sbíráme v přírodě, na čistých loukách nebo v zahradách, kde se nepohybují domácí zvířata a samozřejmě mimo cest. Necháme je asi dvě hodiny odstát rozsypané na bílé látce, aby z nich vylezli případní broučci. Květy vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme umyté, pokrájené bio citrony, přivedeme do varu a 15 minut vaříme. Odstavíme a 24 hodin necháme v chladu louhovat.

2.
Vylouhované pampelišky přecedíme a vymačkáme. Přivedeme do varu.


4.
Horký sirup nalijeme do lahví, ...

5.
... nebo zavařovacích lahví, obrátíme dnem vzhůru, aby se chytla víčka a necháme vychladit. Nejlepší je skladovat sirup (med) v chladničce. Během chladnutí přiměřeně ztuhne, ne však jako pravý včelí med. Z uvedeného množství surovin získáme asi 2 litry tohoto chutného zdravého slaďoučkého sirupu.

Dobrou chuť!