svetvemne.cz

Pampeliškový sirup

     

Pampeliškový sirup používáme nejen do čaje během nemoci, ale můžeme ho používat i jako sladidlo při přípravě zákusků či koláčů. Přestože po uvaření zůstává v sirupu zredukované množství léčivých látek, sirup pomáhá při mnoha nemocech.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

 

 
 
pampeliška lékařská500gramů
Citron250gramů
Cukr třtinový2kilogramy
Voda2L

1. 

pampeliška lékařská 500 g  voda 2 L  citron 250 g

Během slunečného dne nasbíráme asi 600 kusů květů pampelišky. Pampelišky sbíráme v přírodě, na čistých loukách nebo v zahradách, kde se nepohybují domácí zvířata a samozřejmě mimo cest. Necháme je asi dvě hodiny odstát rozsypané na bílé látce, aby z nich vylezli případní broučci. Květy vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme umyté, pokrájené bio citrony, přivedeme do varu a 15 minut vaříme. Odstavíme a 24 hodin necháme v chladu louhovat.

2. 

Vylouhované pampelišky přecedíme a vymačkáme. Přivedeme do varu.

3. 

cukr třtinový 2 kg

Přisypeme cukr a pomalu vaříme 1,5 hodiny.

4. 

Horký sirup nalijeme do lahví, ...

5. 

... nebo zavařovacích lahví, obrátíme dnem vzhůru, aby se chytla víčka a necháme vychladit. Nejlepší je skladovat sirup (med) v chladničce. Během chladnutí přiměřeně ztuhne, ne však jako pravý včelí med. Z uvedeného množství surovin získáme asi 2 litry tohoto chutného zdravého slaďoučkého sirupu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit