svetvemne.cz

Kapustnica

     

Kapustnica - polévku z kysaného zelí podáváme s chlebem a podle chuti si můžeme na ni v talíři přidat zakysanou smetanu. Chutná jak v zimě tak v horkém létě, proto si ji vařme častěji a ne jen na Vánoce.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
Cibule150gramů
Houby sušené30gramů
Klobása200gramů
Paprika červená mletá3čajové lžičky
Sádlo50gramů
Sůl1čajová lžička
Vepřová plec800gramů
Voda2litry
Zelí kvašené1.5kilogram
Česnek5stroužků

1. Cibulový základ a příprava masa

vepřová plec 800 g  cibule 150 g  sádlo 50 g

Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a na vepřovém sádle (oleji) zpěníme. Maso omyjeme, odstraníme z něj velmi mastné části a nakrájíme ho na kostky. Maso přidáme k cibuli, mícháme, dokud se nezatáhne.

Cibulový základ a příprava masa

2. 

sůl 1 ČL  paprika červená mletá 3 ČL  voda ½ l  houby sušené 30 g

Přisypeme sůl a mletou červenou papriku. Zalijeme vodou a 40 minut dusíme v hrnci pod pokličkou do změknutí masa. Sušené houby namočíme do vody a necháme odstát. Vodu z hub slijeme a houby ještě jednou propláchneme na sítku pod tekoucí vodou. Po 30 minutách dušení masa je k němu přidáme.

3. Příprava zelí

zelí kvašené 1.5 kg  voda 1.5 l

Kysané zelí bývá často velmi dlouhé, proto ho vymačkáme z kyselé vody (kyselou vodu ze zelí nevylévat) a pokrájíme. Pokud je mimořádně kyselé můžeme ho zlehka na sítku promýt. Zelí přidáme k masu a přilijeme vodu tak, aby byla zelňačka přiměřeně řídká. Kyselou vodu použijeme na konci vaření na další rozředění, případně okyselení polévky.

Příprava zelí

4. Klobása

klobása 200 g  česnek 5 stroužků

Kapustnici promícháme a přidáme klobásku. Vaříme ji v celku 20 minut v kapustnici, pak ji vyjmeme, nakrájíme na kolečka a vhodíme zpět do hrnce. Vše spolu dobře promícháme.

Klobása

5. 

Uchováváme v chladu, je dobrá několik dní. Obvykle je nejlepší druhý či třetí den od uvaření. Proto ji vždy vaříme ve větším množství. Nehledě na přidání klobásky je to velmi zdravý pokrm, plný vitamínů.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit