RECEPTY

Kapustnica

Kapustnica

Kapustnica - polévku z kysaného zelí podáváme s chlebem a podle chuti si můžeme na ni v talíři přidat zakysanou smetanu. Chutná jak v zimě tak v horkém létě, proto si ji vařme častěji a ne jen na Vánoce.

recept,fotorecept,vepřová plec,zelí kvašené,klobása,Masové polévky,Bezlepkové,Bezlaktózové

Masové polévky

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

nízká

 

Ingredience

Ingredience

cibule150gramů
houby sušené30gramů
klobása200gramů
paprika červená mletá3čajové lžičky
sádlo50gramů
sůl1čajová lžička
vepřová plec800gramů
voda2litry
zelí kvašené1.5kilogram
česnek5stroužků

 

Recept

1. Cibulový základ a příprava masa

vepřová plec 800 gramů  cibule 150 gramů  sádlo 50 gramů

Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a na vepřovém sádle (oleji) zpěníme. Maso omyjeme, odstraníme z něj velmi mastné části a nakrájíme ho na kostky. Maso přidáme k cibuli, mícháme, dokud se nezatáhne.

2. 

sůl 1 čajová lžička  paprika červená mletá 3 čajové lžičky  voda ½ litru  houby sušené 30 gramů

Přisypeme sůl a mletou červenou papriku. Zalijeme vodou a 40 minut dusíme v hrnci pod pokličkou do změknutí masa. Sušené houby namočíme do vody a necháme odstát. Vodu z hub slijeme a houby ještě jednou propláchneme na sítku pod tekoucí vodou. Po 30 minutách dušení masa je k němu přidáme.

3. Příprava zelí

zelí kvašené 1.5 kilogram  voda 1.5 litru

Kysané zelí bývá často velmi dlouhé, proto ho vymačkáme z kyselé vody (kyselou vodu ze zelí nevylévat) a pokrájíme. Pokud je mimořádně kyselé můžeme ho zlehka na sítku promýt. Zelí přidáme k masu a přilijeme vodu tak, aby byla zelňačka přiměřeně řídká. Kyselou vodu použijeme na konci vaření na další rozředění, případně okyselení polévky.

4. Klobása

klobása 200 gramů  česnek 5 stroužků

Kapustnici promícháme a přidáme klobásku. Vaříme ji v celku 20 minut v kapustnici, pak ji vyjmeme, nakrájíme na kolečka a vhodíme zpět do hrnce. Vše spolu dobře promícháme.

5. 

Uchováváme v chladu, je dobrá několik dní. Obvykle je nejlepší druhý či třetí den od uvaření. Proto ji vždy vaříme ve větším množství. Nehledě na přidání klobásky je to velmi zdravý pokrm, plný vitamínů.

Dobrou chuť!

Články

18.09.2024

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit