Kapustnica
Kapustnica - polévku z kysaného zelí podáváme s chlebem a podle chuti si můžeme na ni v talíři přidat zakysanou smetanu. Chutná jak v zimě tak v horkém létě, proto si ji vařme častěji a ne jen na Vánoce.
recept,fotorecept,vepřová plec,zelí kvašené,klobása,Masové polévky,Bezlepkové,Bezlaktózové
Masové polévky
Ingredience
Ingredience
cibule | 150 | gramů | |
houby sušené | 30 | gramů | |
klobása | 200 | gramů | |
paprika červená mletá | 3 | čajové lžičky | |
sádlo | 50 | gramů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
vepřová plec | 800 | gramů | |
voda | 2 | litry | |
zelí kvašené | 1.5 | kilogram | |
česnek | 5 | stroužků |
Recept
1. Cibulový základ a příprava masa
vepřová plec 800 gramů • cibule 150 gramů • sádlo 50 gramů
Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a na vepřovém sádle (oleji) zpěníme. Maso omyjeme, odstraníme z něj velmi mastné části a nakrájíme ho na kostky. Maso přidáme k cibuli, mícháme, dokud se nezatáhne.
2.
sůl 1 čajová lžička • paprika červená mletá 3 čajové lžičky • voda ½ litru • houby sušené 30 gramů
Přisypeme sůl a mletou červenou papriku. Zalijeme vodou a 40 minut dusíme v hrnci pod pokličkou do změknutí masa. Sušené houby namočíme do vody a necháme odstát. Vodu z hub slijeme a houby ještě jednou propláchneme na sítku pod tekoucí vodou. Po 30 minutách dušení masa je k němu přidáme.
3. Příprava zelí
zelí kvašené 1.5 kilogram • voda 1.5 litru
Kysané zelí bývá často velmi dlouhé, proto ho vymačkáme z kyselé vody (kyselou vodu ze zelí nevylévat) a pokrájíme. Pokud je mimořádně kyselé můžeme ho zlehka na sítku promýt. Zelí přidáme k masu a přilijeme vodu tak, aby byla zelňačka přiměřeně řídká. Kyselou vodu použijeme na konci vaření na další rozředění, případně okyselení polévky.
4. Klobása
klobása 200 gramů • česnek 5 stroužků
Kapustnici promícháme a přidáme klobásku. Vaříme ji v celku 20 minut v kapustnici, pak ji vyjmeme, nakrájíme na kolečka a vhodíme zpět do hrnce. Vše spolu dobře promícháme.
5.
Uchováváme v chladu, je dobrá několik dní. Obvykle je nejlepší druhý či třetí den od uvaření. Proto ji vždy vaříme ve větším množství. Nehledě na přidání klobásky je to velmi zdravý pokrm, plný vitamínů.
Dobrou chuť!