Cibulová polévka

Francouzská specialita, tradičně zapékaná s vynikajícím švýcarským sýrem Gruyère. Jako alternativu doporučuji vyzkoušet sýr Cantal.
recept,fotorecept,cibule,sýr gruyère,Zeleninové polévky,Recepty francouzské kuchyně
Zeleninové polévky
Recepty francouzské kuchyně
Ingredience
Ingredience
bageta | 0 ?? | kcal | |
cibule | 1200 528 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 2 41 | čajové lžičky kcal | |
máslo | 30 221 | gramů kcal | |
olej olivový | 2 264 | polévkové lžíce kcal | |
pepř černý mletý | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
sýr gruyère | 140 579 | gramů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
tymián | ½ 3 | čajové lžičky kcal | |
víno bílé polosladké | 1 90 | decilitr kcal | |
vývar hovězí | 1 1190 | litr kcal |
Recept
1.
cibule 1200 gramů • máslo 30 gramů • olej olivový 2 polévkové lžíce • cukr krystalový 2 čajové lžičky
Cibuli nakrájíme na malé kousky. Pomalu smažíme na másle a oleji v pánvi nebo v hrnci 30 min., Dokud se cibule nezbaví vody a změkne. Přidáme cukr a karamelizujeme dohněda dalších cca 20 min.

2.
vývar hovězí 1 litr • víno bílé polosladké 1 decilitr • tymián ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • sůl
V hrnci zamícháme cibuli, hovězí vývar, víno, tymián, pepř a sůl podle chuti. Vaříme 20 minut, aby se chutě uvolnily a spojily.

3. Zapečení s bagetou a sýrem
bageta • sýr gruyère 140 gramů
Polévku naložíme do zapékací misky, hladinu vysteleme kolečky bagety (nebo toastovým chlebem), posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct na přibližně 10 min. při 220 °C.

Dobrou chuť!