svetvemne.cz

Cibulová polévka

     

Francouzská specialita, tradičně zapékaná s vynikajícím švýcarským sýrem Gruyère. Jako alternativu doporučuji vyzkoušet sýr Cantal.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

2 h. 30 min.

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
Bageta
Cibule1200gramů
Cukr krystalový2čajové lžičky
Máslo30gramů
Olej olivový2polévkové lžíce
Pepř černý mletý¼čajové lžičky
Sýr gruyère140gramů
Sůl
Tymián½čajové lžičky
Víno bílé polosladké1decilitr
Vývar hovězí1litr

1. 

cibule 1200 g  máslo 30 g  olej olivový 2 PL  cukr krystalový 2 ČL

Cibuli nakrájíme na malé kousky. Pomalu smažíme na másle a oleji v pánvi nebo v hrnci 30 min., Dokud se cibule nezbaví vody a změkne. Přidáme cukr a karamelizujeme dohněda dalších cca 20 min.

2. 

vývar hovězí 1 l  víno bílé polosladké 1 dl  tymián ½ ČL  pepř černý mletý ¼ ČL  sůl

V hrnci zamícháme cibuli, hovězí vývar, víno, tymián, pepř a sůl podle chuti. Vaříme 20 minut, aby se chutě uvolnily a spojily.

3. Zapečení s bagetou a sýrem

bageta  sýr gruyère 140 g

Polévku naložíme do zapékací misky, hladinu vysteleme kolečky bagety (nebo toastovým chlebem), posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct na přibližně 10 min. při 220 °C.

Zapečení s bagetou a sýrem

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit