svetvemne.cz

Cibulová polévka

    

Francouzská specialita, tradičně zapékaná s vynikajícím švýcarským sýrem Gruyère. Jako alternativu doporučuji vyzkoušet sýr Cantal.

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

2 h. 30 min.

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
bageta-
cibule1200gramů
cukr krystalový2čajové lžičky
máslo30gramů
olej olivový2polévkové lžíce
pepř černý mletý¼čajové lžičky
sýr gruyère140gramů
sůl-
tymián½čajové lžičky
víno bílé polosladké1decilitr
vývar hovězí1litr

1. 

cibule 1200 gramů  máslo 30 gramů  olej olivový 2 polévkové lžíce  cukr krystalový 2 čajové lžičky

Cibuli nakrájíme na malé kousky. Pomalu smažíme na másle a oleji v pánvi nebo v hrnci 30 min., Dokud se cibule nezbaví vody a změkne. Přidáme cukr a karamelizujeme dohněda dalších cca 20 min.

2. 

vývar hovězí 1 litr  víno bílé polosladké 1 decilitr  tymián ½ čajové lžičky  pepř černý mletý ¼ čajové lžičky  sůl

V hrnci zamícháme cibuli, hovězí vývar, víno, tymián, pepř a sůl podle chuti. Vaříme 20 minut, aby se chutě uvolnily a spojily.

3. Zapečení s bagetou a sýrem

bageta  sýr gruyère 140 gramů

Polévku naložíme do zapékací misky, hladinu vysteleme kolečky bagety (nebo toastovým chlebem), posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct na přibližně 10 min. při 220 °C.

Zapečení s bagetou a sýrem

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit