Vanilkové soufflé
![Vanilkové soufflé](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001056/img_cs_4x3/vanilkove-souffle_00180.jpg)
Návod na přípravu jednoduchého francouzského dezertu, jehož základ tvoří hustá bílá omáčka a sníh z vaječných bílků.
recept,fotorecept,aroma vanilková,vaječný žloutek,vaječný bílek,Koláče,Recepty francouzské kuchyně
Koláče
Recepty francouzské kuchyně
Ingredience
Ingredience
aroma vanilková | ¼ | čajové lžičky | |
citronová šťáva | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 2.5 | polévkové lžíce | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 150 | mililitrů | |
mouka hladká | 1 | polévková lžíce | |
máslo | 40 | gramů | |
sůl | - | ||
vaječný bílek | 2 | kusy | |
vaječný žloutek | 2 | kusy |
Recept
1.
máslo 30 gramů • mouka hladká 1 polévková lžíce
Na mírném ohřevu vmícháme mouku do rozpuštěného másla.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6992.jpg)
2.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 150 mililitrů
Postupně po trošce přimícháváme teplé mléko a vaříme hustou bílou omáčku.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6993.jpg)
3.
máslo 10 gramů • cukr krystalový ½ polévkové lžíce
Malé zapékací misky (ramekin) vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6995.jpg)
4.
sůl • aroma vanilková ¼ čajové lžičky • vaječný žloutek 2 kusy • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • citronová šťáva 1 čajová lžička
Přimícháme uvedené ingredience.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6996.jpg)
6.
Vmícháme třetinu sněhu do těsta.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7000.jpg)
7.
Jemně vmícháme zbytek sněhu do těsta.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7003_web.jpg)
8.
Těsto rovnoměrně nadávkujeme do čtyř misek. Pokud byste použili menší šálky, naplňte je jen do 2-3 cm ode dna.
![](https://www.svetvemne.cz/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7006.jpg)
9.
Pečeme 14 min. při teplotě 200 °C.
10.
Servírujeme ještě teplé, dokud soufflé vystouplá nad formou.
Dobrou chuť!