Švestkový posúch
Jednoduchý křupavý posúch z langošového kynutého těsta.
recept,fotorecept,švestky ,skořice mletá,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | ½ | čajové lžičky | |
cukr krystalový | 120 | gramů | |
droždí čerstvé | 16 | gramů | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka hladká | 400 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
skořice mletá | - | ||
smetana kyselá (14-18% tuku) | 100 | gramů | |
sůl | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus | |
švestky | 500 | gramů |
Recept
1.
mouka hladká 400 gramů • mléko 200 mililitrů • droždí čerstvé 16 gramů • cukr krystalový ½ čajové lžičky • vejce slepičí 1 kus • smetana kyselá (14-18% tuku) 100 gramů • sůl
Mouku navážíme do hluboké misky. V hrnku zahřejeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, 1 lžičku z odvážené mouky a špetku cukru. Když nám kvásek vzejde, vlijeme ho do připravené mouky. Přidáme vejce, smetanu a špetku soli. Těsto vařečkou prohněteme tak, aby se nám od stěn misky, ve kterém ho mícháme, odlepovalo. Těsto přikryjeme a necháme vykynout při pokojové teplotě.
2.
mouka polohrubá • švestky 500 gramů
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné poloviny na pomoučeném vále vyválíme tenký plát ve velikosti plechu na pečení. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a přendáme na něj připravené těsto. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Polovinu připravených švestek rozložíme na těsto.
3.
skořice mletá • cukr krystalový 120 gramů
Švestky posypeme podle chuti skořicí a polovinou odváženého cukru.
4.
Pečeme ve vyhřáté troubě do zčervenání okrajů těsta (asi 25-30 minut). Posúch necháme mírně vychladnout a odebereme ho z papíru. Po úplném vychladnutí a ztuhnutí cukru na povrchu koláče ho nakrájíme (případně nastříháme velkými kuchyňskými nůžkami). Z druhé poloviny těsta stejně upečeme druhý posúch.
Dobrou chuť!