Švestkový posúch

Jednoduchý křupavý posúch z langošového kynutého těsta.
recept,fotorecept,švestky ,skořice mletá,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | ½ 11 | čajové lžičky kcal | |
cukr krystalový | 120 483 | gramů kcal | |
droždí čerstvé | 16 17 | gramů kcal | |
mléko | 200 96 | mililitrů kcal | |
mouka hladká | 400 1388 | gramů kcal | |
mouka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
skořice mletá | 0 ?? | kcal | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 100 160 | gramů kcal | |
sůl | 0 ?? | kcal | |
vejce slepičí | 1 88 | kus kcal | |
švestky | 500 340 | gramů kcal |
Recept
1.
mouka hladká 400 gramů • mléko 200 mililitrů • droždí čerstvé 16 gramů • cukr krystalový ½ čajové lžičky • vejce slepičí 1 kus • smetana kyselá (14-18% tuku) 100 gramů • sůl
Mouku navážíme do hluboké misky. V hrnku zahřejeme mléko, přidáme rozdrobené droždí, 1 lžičku z odvážené mouky a špetku cukru. Když nám kvásek vzejde, vlijeme ho do připravené mouky. Přidáme vejce, smetanu a špetku soli. Těsto vařečkou prohněteme tak, aby se nám od stěn misky, ve kterém ho mícháme, odlepovalo. Těsto přikryjeme a necháme vykynout při pokojové teplotě.

2.
mouka polohrubá • švestky 500 gramů
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné poloviny na pomoučeném vále vyválíme tenký plát ve velikosti plechu na pečení. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a přendáme na něj připravené těsto. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Polovinu připravených švestek rozložíme na těsto.

3.
skořice mletá • cukr krystalový 120 gramů
Švestky posypeme podle chuti skořicí a polovinou odváženého cukru.

4.
Pečeme ve vyhřáté troubě do zčervenání okrajů těsta (asi 25-30 minut). Posúch necháme mírně vychladnout a odebereme ho z papíru. Po úplném vychladnutí a ztuhnutí cukru na povrchu koláče ho nakrájíme (případně nastříháme velkými kuchyňskými nůžkami). Z druhé poloviny těsta stejně upečeme druhý posúch.

Dobrou chuť!