RECEPTY

Šomló halušky (Somlói galuska)

Šomló halušky (Somlói galuska)

Báječný zákusek z maďarské kuchyně připravený podle tradiční receptury. Časově náročnější příprava posouvá tuto kulinářskou specialitu jen do luxusnějších restaurací. Skutečně stojí za to připravit si tuto proslulou dobrotu doma a překvapit vaše blízké.

recept,fotorecept,rozinky,džem jahodový,ořechy vlašské,čokoláda,Zákusky,Recepty maďarské kuchyně

Zákusky

Recepty maďarské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový140gramů
cukr moučkový80gramů
cukr vanilkový20gramů
džem jahodový150gramů
kakao - prášek-
kakao - prášek70gramů
kypřicí prášek do pečiva1čajová lžička
mléko1000mililitrů
mouka hladká240gramů
máslo50gramů
ořechy vlašské100gramů
ořechy vlašské mleté40gramů
rozinky100gramů
rum135mililitrů
sůl-
vaječný bílek6
vaječný žloutek4kusy
vejce slepičí6
voda375mililitrů
voda1polévková lžíce
čokoláda100gramů

 

Recept

1. 

cukr krystalový 40 gramů  voda 300 mililitrů  rozinky 100 gramů  rum 60 mililitrů

Z cukru uděláme karamel, zalijeme ho vodou a rozvaříme. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Přisypeme umyté rozinky a přilijeme rum.

2. 

vejce slepičí 6 ks  cukr moučkový 80 gramů

Žloutky a cukr utřeme do pěny.

3. 

vaječný bílek 6 ks  sůl  mouka hladká 140 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička

Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem a spolu se sněhem střídavě přimícháváme ke žloutkům.

4. 

ořechy vlašské mleté 40 gramů  kakao - prášek 20 gramů  voda 1 polévková lžíce

Těsto rozdělíme do tří misek. Do jedné misky přimícháme ořechy, do druhé kakao s trochou vody.

5. 

Těsta postupně upečeme na plechu (cca 20 x 16 cm) vyloženém pečícím papírem. Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 180 °C. (Tip: Na velkém plechu můžeme upéct najednou dvě těsta, pokud si pomocí papíru na pečení těsta od sebe oddělíme).

6. 

Z teplých upečených korpusů odstraníme papír. První - bílé těsto vložíme do hranaté hluboké mísy. Ostatní těsta rozložíme na pracovní desku. Všechny polejeme karamelovo-rumovým rozvarem.

7. 

mléko 800 mililitrů  cukr krystalový 100 gramů  cukr vanilkový 20 gramů

Mléko, krystalový a vanilkový cukr přivedeme k varu.

8. 

mléko 200 mililitrů  vaječný žloutek 4 kusy  mouka hladká 100 gramů

V mléce rozmícháme žloutky s moukou dohladka.

9. 

Těstíčko přilijeme do mléka a uvaříme kaši.

10. 

máslo 50 gramů  džem jahodový 150 gramů

Do kaše vmícháme kousek másla. Korpusy natřeme rozmíchaným džemem.

11. 

ořechy vlašské 100 gramů

Ořechy nasekáme nadrobno. Korpus v misce posypeme třetinou ořechů a třetinou rozinek.

12. 

Polijeme třetinou kaše.

13. 

Položíme tmavé těsto. Postup opakujeme. Položíme ořechový korpus a opět postup opakujeme.

14. 

kakao - prášek

Nakonec posypeme prosátým kakaem, zakryjeme a uložíme na 12 hodin do ledničky.

15. 

čokoláda 100 gramů  kakao - prášek 50 gramů  voda 75 mililitrů  rum 75 mililitrů

V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaem. Po vychladnutí zamícháme rum.

16. Servírování

Pomocí polévkové lžíce vykrajujeme ze zákusku "halušky".

17. 

Halušky klademe na dezertní talíře, do sklenic, ...

18. 

... nebo misek. Polijeme čokoládovo-rumovým topingem a ozdobíme šlehačkou. Na jednu porci použijeme asi 3 - 4 podle velikosti jaká se nám podaří vykrojit.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit