Sladkokyselá fazolová omáčka s bramborami
Sladkokyselá, mléčno-smetanová fazolová omáčka je velmi chutná při podávání s dobrou sekanou, klobáskou nebo volským okem. Klasicky k ní servírujeme čerstvý, měkký chléb. Při přípravě 4 porcí použijeme poloviční dávku ingrediencí.
recept,fotorecept,fazole,brambory,Omáčky a prívarky,Recepty slovenské kuchyně
Omáčky a prívarky
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 750 | gramů | |
cukr krystalový | 3 | čajové lžičky | |
cukr krystalový | - | ||
fazole | 350 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 500 | mililitrů | |
mouka hladká | 3 | polévkové lžíce | |
máslo | 50 | gramů | |
ocet | 2 | polévkové lžíce | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 200 | mililitrů | |
sůl | 0 | ||
sůl | 1 | čajová lžička | |
voda | - | ||
voda | 1 | litr |
Recept
1.
Fazole den před vařením namočíme do studené vody. Vodu slijeme, nahradíme novou a fazole uvaříme doměkka s trochou soli. Scedíme.
2.
Při přípravě můžeme použít i sterilované fazole, v čisté váze 750 g. Před použitím je scedíme z nálevu a propláchneme vodou.
3.
brambory 750 gramů • voda 1 litr • sůl 1 čajová lžička
Brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se solí a bobkovým listem.
5.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 500 mililitrů • mouka hladká 3 polévkové lžíce
V mléce rozmícháme mouku.
6.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 200 mililitrů
Zavářku přilijeme do polévky a převaříme. Přidáme smetanu.
7.
ocet 2 polévkové lžíce • cukr krystalový • sůl • máslo 50 gramů
Omáčku odstavíme z ohně, dochutíme svařeným octem, případně ještě trochou cukru a soli podle chuti. Nakonec vmícháme máslo.
Dobrou chuť!