svetvemne.cz

Domácí vepřové sádlo a škvarky

     

Klasické vepřové sádlo je nenahraditelná ingredience mnoha pokrmů. Jeho domácí příprava - škvaření sádla - je jednoduchý postup jehož výsledkem jsou čisté, kvalitní produkty - vepřové sádlo a škvarky.

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

1 h. 20 min.

Obtížnost

střední

 

Kategorie:    

 

 
 
Mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%1polévková lžíce
Sůl1čajová lžička
Vepřová slanina na škvaření2kilogramy

1. Sádlo

vepřová slanina na škvaření 2 kg

Sádlo na škvaření omyjeme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm velké. Vložíme ho do hrnce a na mírném ohni za častého míchání škvaříme.

Sádlo

2. 

Během škvaření postupně odebíráme naběračkou vzniklou tekutinu - sádlo ...

3. 

... a přes sítko ji naléváme do připravených čistých nádob, nejlépe skleněných nebo smaltovaných. Co se zachytí na sítku vracíme zpět do hrnce.

4. 

Naplněné nádoby necháme vychladit, uložíme do ledničky a necháme ztuhnout. Z uvedeného množství sádla na škvaření získáme asi 1300 g čistého sádla. Takto připravené sádlo skladujeme v ledničce a můžeme ho používat několik měsíců.

5. Škvarky

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 PL  sůl 1 ČL

Po odebrání ádla nám zůstanou v hrnci škvarky. Ty na prudkém ohni s přidáním lžíce mléka rychle, za stálého míchání, osmažíme (30 sekund). Po odstavení z ohně přidáme sůl a promícháme.

Škvarky

6. 

Z uvedeného množství sádla získáme asi 450 g škvarků. Ty můžeme použít pro přípravu pagáčů, škvarkové pomazánky nebo je přímo konzumovat s chlebem.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit