RECEPTY

Vaječný koňak

Vaječný koňak

Takto nazýval můj táta tento oblíbený vaječný likér. Nabízím vám jeho úžasný recept na přípravu, podle kterého jej dlouhá léta, vždy na vánoce, připravoval. Jsem ráda že jsem si ho 25. 12. 1984 :), jak uvádí moje kuchařská kniha :), zapsala.

recept,fotorecept,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,mléko slazené kondenzované,rum,Likéry,Vánoční recepty,Bezlepkové

Likéry

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový300gramů
cukr vanilkový2balení
mléko slazené kondenzované397gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%600mililitrů
rum300mililitrů
vejce slepičí10

 

Recept

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 500 mililitrů  cukr krystalový 300 gramů  cukr vanilkový 2 balení

Do velkého hrnce nalijeme vodu a vložíme do něj menší hrnec tak, aby byl namočený ve vodě - takže vaříme ve vodní lázni. Do vnitřního hrnce nalijeme mléko, přisypeme cukr a přidáme vanilkový cukr. Mléko "svaříme" - zahřejeme ho téměř do varu a necháme rozpustit cukr.

2. 

vejce slepičí 10 ks  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů

Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Bílky odložíme do lednice a později si z nich uděláme pusinky, bílkové tyčinky nebo jiné pamlsky. Žloutky dobře smícháme s mlékem ...

3. 

... a přilijeme je do vařícího mléka.

4. 

Za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Za tu dobu žloutky krémově zhoustnou.

5. 

mléko slazené kondenzované 397 gramů

Do umyvadla mezitím napustíme studenou vodu a hrnec se žloutkovým krémem do ní přendáme. Mícháme a přilijeme obsah konzervy - kondenzované mléko. Dále mícháme už jen občas a necháme obsah hrnce vychladnout.

6. 

rum 300 mililitrů

Nakonec do chladného přilijeme cca 40% alkohol. Otec přiléval obyčejný rum. A když nebyl rum, byla dobrá i vodka :) Přílít můžete i bílý rum.

7. 

Alkohol po přilití rozmícháme a hotový vaječný koňak nalijeme do lahví. Pokud jste dobře neoddělili žloutky od bílků a při vaření se vám do mléka dostaly stopy bílků, je třeba koňak při nalévání do lahví přecedit. Skladujeme v chladu. Z uvedeného množství ingrediencí uvaříme asi 1 200 ml tekuté dobroty.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit