Zeleninová musaka
Musaka bez masa je stejně jedinečná pochoutka jako ta klasická. Namísto masa poslouží mrkev a patizon.
recept,fotorecept,mrkev,patizon,lilek,brambory,rajský protlak,Bezmasá jídla
Bezmasá jídla
Ingredience
Ingredience
brambory | 400 | gramů | |
cibule | 200 | gramů | |
lilek | 800 | gramů | |
mléko | 4 | decilitry | |
mouka hladká | 2 | polévkové lžíce | |
mrkev | 400 | gramů | |
máslo | 50 | gramů | |
olej slunečnicový | 2 | polévkové lžíce | |
olej slunečnicový | ¼ | decilitru | |
olej slunečnicový | - | ||
oregano | 1 | čajová lžička | |
patizon | 400 | gramů | |
pepř bílý mletý | ¼ | čajové lžičky | |
pepř černý mletý | ¼ | čajové lžičky | |
rajský protlak | 250 | mililitrů | |
skořice mletá | ½ | čajové lžičky | |
sůl | ½ | čajové lžičky | |
voda | 1 | decilitr | |
česnek | 4 | stroužky |
Recept
1.
olej slunečnicový 2 polévkové lžíce • cibule 200 gramů
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ve větším hrnci na oleji.
4.
voda 1 decilitr • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • pepř bílý mletý ¼ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky • skořice mletá ½ čajové lžičky • oregano 1 čajová lžička
Podlijeme trochou vody, opepříme a necháme vařit pod pokličkou přibližně 20 minut.
5.
rajský protlak 250 mililitrů • česnek 4 stroužky
Přidáme rajčatový protlak a vaříme dalších 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří. Ochutíme prolisovaným česnekem.
6.
lilek 800 gramů • olej slunečnicový
Lilek nakrájíme na plátky a opečeme z obou stran na troše oleje.
7.
brambory 400 gramů
Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě 10-15 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka.
8.
olej slunečnicový ¼ decilitru
Do vymazané zapékací mísy nebo na pekáč, uložíme jednotlivé vrstvy. Začneme bramborami.
9.
Přidáme vrstvu lilku.
10.
Vrstvu zeleninové směsi zarovnáme.
11.
máslo 50 gramů • mouka hladká 2 polévkové lžíce
V menším hrnku si rozpustíme máslo a rozmícháme v něm mouku.
12.
mléko 4 decilitry
Postupně po malých dávkách přidáváme mléko a mícháme dokud nezhoustne, čímž získáme bešamelovou omáčku.
13.
Bešamel rozprostřeme rovnoměrně na povrch musaky.
14.
Pečeme v dobře předehřáté troubě na 220 °C přibližně 40 minut.
Dobrou chuť!