Zeleninová musaka

Musaka bez masa je stejně jedinečná pochoutka jako ta klasická. Namísto masa poslouží mrkev a patizon.
recept,fotorecept,mrkev,patizon,lilek,brambory,rajský protlak,Bezmasá jídla
Bezmasá jídla
Ingredience
Ingredience
brambory | 400 368 | gramů kcal | |
cibule | 200 88 | gramů kcal | |
lilek | 800 312 | gramů kcal | |
mléko | 4 192 | decilitry kcal | |
mouka hladká | 2 105 | polévkové lžíce kcal | |
mrkev | 400 180 | gramů kcal | |
máslo | 50 367 | gramů kcal | |
olej slunečnicový | 2 270 | polévkové lžíce kcal | |
olej slunečnicový | ¼ 225 | decilitru kcal | |
olej slunečnicový | 0 ?? | kcal | |
oregano | 1 14 | čajová lžička kcal | |
patizon | 400 80 | gramů kcal | |
pepř bílý mletý | ¼ 4 | čajové lžičky kcal | |
pepř černý mletý | ¼ 5 | čajové lžičky kcal | |
rajský protlak | 250 170 | mililitrů kcal | |
skořice mletá | ½ 7 | čajové lžičky kcal | |
sůl | ½ 0 | čajové lžičky kcal | |
voda | 1 0 | decilitr kcal | |
česnek | 4 22 | stroužky kcal |
Recept
1.
olej slunečnicový 2 polévkové lžíce • cibule 200 gramů
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ve větším hrnci na oleji.



4.
voda 1 decilitr • pepř černý mletý ¼ čajové lžičky • pepř bílý mletý ¼ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky • skořice mletá ½ čajové lžičky • oregano 1 čajová lžička
Podlijeme trochou vody, opepříme a necháme vařit pod pokličkou přibližně 20 minut.

5.
rajský protlak 250 mililitrů • česnek 4 stroužky
Přidáme rajčatový protlak a vaříme dalších 20 minut, dokud se přebytečná voda nevypaří. Ochutíme prolisovaným česnekem.

6.
lilek 800 gramů • olej slunečnicový
Lilek nakrájíme na plátky a opečeme z obou stran na troše oleje.

7.
brambory 400 gramů
Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě 10-15 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka.
8.
olej slunečnicový ¼ decilitru
Do vymazané zapékací mísy nebo na pekáč, uložíme jednotlivé vrstvy. Začneme bramborami.

9.
Přidáme vrstvu lilku.

10.
Vrstvu zeleninové směsi zarovnáme.

11.
máslo 50 gramů • mouka hladká 2 polévkové lžíce
V menším hrnku si rozpustíme máslo a rozmícháme v něm mouku.

12.
mléko 4 decilitry
Postupně po malých dávkách přidáváme mléko a mícháme dokud nezhoustne, čímž získáme bešamelovou omáčku.

13.
Bešamel rozprostřeme rovnoměrně na povrch musaky.

14.
Pečeme v dobře předehřáté troubě na 220 °C přibližně 40 minut.

Dobrou chuť!