Schwarzwaldský dort
Oblíbený tradiční dort plný skvělého krému a nakyslých višní.
recept,fotorecept,višňový kompot,Dorty
Dorty
Kategorie
Dorty
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 120 | gramů | |
kakao - prášek | 30 | gramů | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 | čajová lžička | |
mascarpone | 250 | gramů | |
mouka polohrubá | 150 | gramů | |
máslo | 125 | gramů | |
smetana ke šlehání (30-33% tuku) | 500 | mililitrů | |
vaječný bílek | 8 | ||
vaječný žloutek | 8 | ||
višňový kompot | 700 | gramů | |
voda | 50 | mililitrů | |
čokoláda 70% | - | ||
škrob bramborový | 25 | gramů | |
škrob kukuřičný | 40 | gramů |
Recept
1.
máslo 125 gramů • cukr moučkový 120 gramů • vaječný žloutek 8 ks
Máslo vyšleháme spolu se žloutky a cukrem.
2.
mouka polohrubá 150 gramů • škrob bramborový 25 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička • kakao - prášek 30 gramů
Mouku smícháme s kakaem, škrobem a práškem do pečiva.
4.
Připravenou mouku rozmícháme s utřenými žloutky s máslem. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
5.
Těsto vylijeme do formy vyložené pečicím papírem. Boky můžeme potřít máslem a vysypat moukou.
6.
Pečeme 50 min. při teplotě 170 °C.
7.
višňový kompot 700 gramů • voda 50 mililitrů • škrob kukuřičný 40 gramů
Ke kompotové šťávě (350 ml) přilijeme vodu. Přidáme kukuřičný škrob a rozmícháme.
8.
Uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout.
9.
Korpus si rozdělíme na 2 části.
10.
smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů • mascarpone 250 gramů • cukr krystalový 2 polévkové lžíce
Smetanu vyšleháme, přidáme mascarpone a cukr.
11.
Na spodní plát rozetřeme višňovou kaši, poklademe višněmi a zakryjeme vrstvou šlehačkového krému.
12.
Přikryjeme druhým plátem korpusu.
13.
Na vrch dortu natřeme zbytek šlehačkového krému, ozdobíme višněmi a hoblinkami čokolády.
Dobrou chuť!