Gemerské pirohy
recept,fotorecept,mléko kyselé,tvaroh hrudkový,Bezmasá jídla,Recepty slovenské kuchyně
Bezmasá jídla
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
mléko kyselé | 250 | mililitrů | |
mouka hladká | 500 | gramů | |
olej slunečnicový | 50 | litrů | |
paprika červená mletá | 1 | čajová lžička | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 150 | mililitrů | |
soda bikarbona | 1 | čajová lžička | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
tvaroh hrudkový | 150 | gramů | |
vejce slepičí | 2 | kusy | |
voda | 100 | mililitrů |
Recept
1.
mouka hladká 500 gramů • voda 100 mililitrů • sůl 1 čajová lžička • mléko kyselé 250 mililitrů • soda bikarbona 1 čajová lžička
Vláčné těsto vypracujeme smícháním mouky se solí, vodou, sodou a kyselým mlékem.
2.
tvaroh hrudkový 150 gramů • vejce slepičí 2 kusy • paprika červená mletá 1 čajová lžička • sůl
V menší misce utřeme tvaroh s vajíčky, přidáme červenou papriku, zamícháme. Jemně osolíme.
3.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu, vykrajujeme čtverce, které pak plníme tvarohovou směsí. Protilehlé rohy čtverce spojíme, těsto na okrajích přitiskneme prsty nebo vidličkou, aby se dobře spojilo a nádivka z něj nevytekla.
4.
olej slunečnicový 50 litrů • smetana kyselá (14-18% tuku) 150 mililitrů
Trojúhelníky smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Podáváme se zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!