RECEPTY

Domácí sushi

Domácí sushi

Zdravá a chutná delikatesa z dalekého východu připravená v naší kuchyni chutná stejně dobře jako v sushi-baru.

recept,fotorecept,rýže na sushi,mořské řasy Nori,křen - wasabi,zázvor nakládaný,Ryby,Recepty japonské kuchyně

Ryby

Recepty japonské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

6

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový½polévkové lžíce
křen - wasabi-
losos filet250gramů
mouka polohrubá3polévkové lžíce
mořské řasy Nori10
máslo20gramů
ocet rýžový150mililitrů
okurka salátová-
rýže na sushi750gramů
sójová omáčka-
sůl½polévkové lžíce
vejce slepičí3kusy
voda900mililitrů
zázvor nakládaný-

 

Recept

1. Vaření rýže

rýže na sushi 750 gramů  voda 900 mililitrů

Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu a necháme 30 minut stát. Pak ji 5 minut pomalu zahříváme na nízké teplotě, potom teplotu prudce zvýšíme, rýži přivedeme do varu, teplotu stáhneme na minimum a 15 minut rýži dusíme pod pokličkou.

2. Příprava omelety

vejce slepičí 3 kusy  mouka polohrubá 3 polévkové lžíce  máslo 20 gramů

Než se nám uvaří rýže připravíme si omeletu, kterou použijeme na plnění některých rolek. Vejce, mouku a sůl rozmícháme. Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme připravenou směs.

3. 

Omeletu upečeme z obou stran. Necháme vychladnout a nakrájíme ji na tenčí proužky.

4. Dovaření rýže

ocet rýžový 150 mililitrů  sůl ½ polévkové lžíce  cukr krystalový ½ polévkové lžíce

Rýži po 15 minutách odstavíme z ohně a necháme ji ještě v hrnci, zakrytou pokličkou, dalších 8 minut dojít. Do rýžového octa přidáme sůl a cukr, dobře rozmícháme. Nálev vlijeme do rýže po 8 minutách a zlehka zamícháme, abychom co nejméně poškodili rýžová zrnka. Rýži necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pro rychlejší chlazení ji můžeme rovnoměrně rozložit na plech, přikryjeme ji vlhkou utěrkou, aby nevyschla. Při tomto postupu se nám bude i snadněji odhadovat množství rýže do jednotlivých rolek.

5. Příprava nádivek do rolek

losos filet 250 gramů  okurka salátová

Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na proužky, takéž i čerstvého lososa. Mrazeného lososa si necháme v dostatečném předstihu rozmrazit (v prostoru chladničky se rozmrazuje cca 6 hodin).

6. Plnení rolek

mořské řasy Nori 10 ks

Plátek mořské řasy položíme na bambusovou podložku, s jejíž pomocí budeme tvořit rolku. Připravenou rýži si na plechu rozdělíme na počet dílků podle počtu řas. Jeden díl rýže rovnoměrně rozložíme na plátek řasy, pomáháme si lžící, kterou si občas namočíme do vody. Lžící rýži přitlačíme, aby byla jednotlivá zrnka spojena. Okraj řasy zůstává volný. Pozor, aby se nám rýže nedostala pod řasu resp. na bambusovou podložku, aby se nám při rolování nelepila rýže a rolku.

7. 

Na rýži položíme proužek omelety, okurky a lososa.

8. 

Na rýži položíme silnější proužek lososa, případně dva tenčí proužky.

9. Tvoření rolky

Pomocí bambusové podložky tvoříme rolku. Dřevo vždy při zatočení jemně zatlačíme do řasy s nádivkou. Postupujeme na konec řasy. Vytvořenou rolku obalíme celou do bambusové podložky a jemně ji po celé délce tlakem rukou stlačíme.

10. 

Rolky klademe na sebe na připravené prkénko, na ktreém je budeme po jedné krájet. Krájíme ostrým nožem na kousky - malé rolky.

11. Podáváme

sójová omáčka  křen - wasabi  zázvor nakládaný

Podáváme s nakládaným zázvorem a s typickým zeleným japonským křenem - wasabi, který je velmi ostrý a proto ho při konzumaci ředíme kvalitní sójovou omáčkou.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie