svetvemne.cz

Celozrnná žemlovka s jablky

     

Skvělá a jednoduše připravená žemlovka z grahamových rohlíků. I když obsahuje nějaký ten třtinový cukr, je mnohem zdravější než žemlovka z bílého pečiva se spoustou bílého cukru.

Ukuchtil

Počet porcí

6

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

nízká

 

 

 
 
Cukr třtinový4polévkové lžíce
Jablka500gramů
Med
Mléko225mililitrů
Máslo
Máslo50gramů
Rohlík grahamový225gramů
Skořice mletá2čajové lžičky
Vejce slepičí2kusy

1. 

rohlík grahamový 225 g

4 ks grahamových rohlíků pokrájíme na asi 0,5 cm kolečka.

2. 

jablka 500 g

Jablka umyjeme a nahrubo nastrouháme i se slupkou.

3. 

máslo  cukr třtinový 1 PL

Zapékací mísu (průměr 22 cm) vymažeme máslem a vložíme do ní třetinu nakrájených rohlíků. Posypeme cukrem.

4. 

skořice mletá 1 ČL  cukr třtinový 1 PL

Přidáme polovinu jablek a posypeme skořicí a opět cukrem.

5. 

cukr třtinový 1 PL

Naskládáme druhou třetinu rohlíků a posypeme cukrem.

6. 

skořice mletá 1 ČL  cukr třtinový 1 PL

Na rohlíky rozložíme druhou polovinu jablek, posypeme skořicí a cukrem.

7. 

mléko 225 ml  vejce slepičí 2 ks

Jablka zakryjeme zbytkem rohlíků. V mléce rozmícháme vajíčka a žemlovku zalijeme. Chvíli počkáme než se nálev vsákne a pak rukama zlehka žemlovku stlačíme.

8. 

máslo 50 g

Na povrch nastrouháme nahrubo máslo.

9. 

Zakryjeme a při 200 °C zapékáme 25 minut. Odkryjeme a necháme 5 minut zapéct.

10. 

Vychlazenou žemlovku vyklopíme a nakrájíme na 6 porcí.

11. 

med

Porce polijeme, podle chuti, lžičkou medu.

Dobrou chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit