Čekanková mléčná polévka
Chutná, zdravá, polévka z čekanky.
recept,fotorecept,čekanka salátová s poupaty,mléko,Zeleninové polévky,Recepty na jídla pro děti
Zeleninové polévky
Ingredience
Ingredience
kmín drcený | ½ | čajové lžičky | |
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka hladká | 20 | gramů | |
muškátový ořech mletý | 1 | špetka | |
pažitka | 2 | polévkové lžíce | |
pšeničná krupice | 30 | gramů | |
sůl | ½ | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus | |
voda | 750 | mililitrů | |
čekanka salátová s poupaty | 500 | gramů |
Recept
1.
čekanka salátová s poupaty 500 gramů
Čekanky omyjeme a ze středu odstraníme hořký košťál. Pokud polévku nevaříme pro děti můžeme košťál alespoň v jedné polovině čekanky ponechat - polévka bude mít výraznější nahořklou příchuť a dětem by nechutnala. Je třeba zvážit zda a kolik košťálu ponecháme i při vaření polévky pro dospělé, také může někomu hořkost polévky vadit.
2.
voda 750 mililitrů • kmín drcený ½ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky
Čekanky po odstranění košťálů nakrájíme, vložíme do vody, přidáme kmín a sůl (pro děti nesolíme). Vaříme 5 minut.
3.
Uvařenou čekanku ve vod, v níž se vařila rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
4.
mléko 250 mililitrů • mouka hladká 20 gramů
Z mléka a mouky připravíme zavářku, kterou vlijeme do horké polévky a vaříme do jemného krémového zhoustnutí.
5.
vejce slepičí 1 kus • pšeničná krupice 30 gramů
Vejce rozšleháme s krupicí, necháme chvíli odstát a potom řídké těstíčko přes vidličku pomalu přelijeme do polévky, provaříme. Z těstíčka vzniknou drobné nočky.
7.
sůl • muškátový ořech mletý 1 špetka
... a necháme v ní rozpustit kousek másla. Podle chuti dosolíme a přidáme muškátový oříšek (pro děti oříšek nepřidáváme ani nesolíme).
Dobrou chuť!