Bramborový vánoční salát

Chutný bramborový salát nejen ke smaženému kaprovi, ale také k mořským rybám či vepřovému řízku.
recept,fotorecept,brambory,okurka sterilovaná kyselá,hrášek sterilovaný,mrkev sterilovaná,Bramborové saláty,Vánoční recepty,Bezlepkové,Sezónní recepty
Bramborové saláty
Kategorie
Bramborové saláty › Vánoční recepty › Bezlepkové › Sezónní recepty › Vánoční jídla › Sezona - Brambory ›Ingredience
Ingredience
brambory | 1.5 1380 | kilogram kcal | |
cibule | 100 44 | gramů kcal | |
cukr krystalový | 1 21 | čajová lžička kcal | |
hořčice plnotučná | 3 56 | polévkové lžíce kcal | |
hrášek sterilovaný | 300 180 | gramů kcal | |
majonéza | 250 1700 | mililitrů kcal | |
mrkev sterilovaná | 300 81 | gramů kcal | |
ocet | ½ 21 | decilitru kcal | |
okurka sterilovaná kyselá | 200 24 | gramů kcal | |
olej olivový | 3 396 | polévkové lžíce kcal | |
pepř černý mletý | 1 17 | čajová lžička kcal | |
sůl | 2 0 | čajové lžičky kcal | |
vejce slepičí | 8 704 | kcal | |
voda | 3 0 | decilitry kcal |
Recept
1. Příprava brambor a vajec
brambory 1.5 kilogram • vejce slepičí 8 ks
Salátové brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.

2. Příprava nálevu
voda 3 decilitry • ocet ½ decilitru • olej olivový 3 polévkové lžíce • cukr krystalový 1 čajová lžička • sůl 2 čajové lžičky • pepř černý mletý 1 čajová lžička
Do vody přidáme olej, sůl, cukr, ocet a koření. Přivedu do varu, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

3.
Brambory nakrájíme na malé kostičky, případně použijeme kuchyňskou pomůcku - kolečko s mřížkou, přes kterou brambory protlačíme.

4. Přidáváme ingredience do salátu
cibule 100 gramů • okurka sterilovaná kyselá 200 gramů • hrášek sterilovaný 300 gramů • mrkev sterilovaná 300 gramů • hořčice plnotučná 3 polévkové lžíce
Brambory vložíme do větší nádoby a postupně přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou a nakrájenou sterilovanou okurku, sterilovaný hrášek s mrkví, nadrobno pokrájené vejce (také je můžeme protlačit přes mřížku jako brambory) a hořčici. Každou ingredienci postupně a opatrně do brambor přimícháváme. Přilijeme připravený vychlazený nálev, jeho množství upravujeme podle potřeby, aby salát nebyl ani hustý ani řídký.

5.
majonéza 250 mililitrů
Bramborový salát necháme 2 hodiny odstát a potom přimícháme majonézu. Skladujeme v chladu. Podáváme ke smažené rybě, případně k smaženým vepřovým řízkům.

Dobrou chuť!