Karamelovo-ořechová kostka
Skvělý recept na zákusek s ořechovo-karamelovým krémem, potažený marcipánovou hmotou.
recept,fotorecept,cukr krystalový,cukr krystalový,ořechy vlašské mleté,ořechy vlašské mleté,máslo,máslo,Zákusky
Zákusky
Kategorie
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 200 | gramů | |
cukr moučkový | 100 | gramů | |
cukr moučkový | 7 | polévkových lžic | |
cukr vanilkový | 2 | kusy | |
kypřicí prášek do pečiva | 2 | čajové lžičky | |
mléko slazené kondenzované | 1 | kus | |
mléko sušené | 100 | gramů | |
mouka hladká | 180 | gramů | |
máslo | 350 | gramů | |
olej slunečnicový | 2 | polévkové lžíce | |
ořechy vlašské mleté | 5 | polévkových lžic | |
ořechy vlašské mleté | 170 | gramů | |
rum | - | ||
tuk ztužený - margarín | 100 | gramů | |
vejce slepičí | 10 | ||
voda | 100 | mililitrů |
Recept
1. Ořechový korpus
vejce slepičí 5 ks • cukr krystalový 100 gramů • olej slunečnicový 1 polévková lžíce • voda 50 mililitrů • mouka hladká 80 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička • ořechy vlašské mleté 5 polévkových lžic
Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme cukr a utřeme do pěny, postupně přidáme olej a vodu. Přimícháme ušlehaný sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut.
2. Vanilkový korpus
vejce slepičí 5 ks • cukr krystalový 100 gramů • cukr vanilkový 1 kus • olej slunečnicový 1 polévková lžíce • voda 50 mililitrů • mouka hladká 100 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička
Podle postupu v předchozím kroku upečeme i vanilkový korpus, jen vynecháme ořechy.
3. Karamelová nádivka
mléko slazené kondenzované 1 kus • máslo 300 gramů
Slazené kondenzované mléko vaříme neotevřené v plechovce asi dvě hodiny. Necháme vychladnout. Po vychladnutí zkaramelizované mléko vyšleháme se změklým máslem.
4. Ořechová nádivka
ořechy vlašské mleté 170 gramů • cukr vanilkový 1 kus • cukr moučkový 7 polévkových lžic • máslo 50 gramů • rum
Mleté ořechy, vanilkový, moučkový cukr, máslo a trošku rumu smícháme dohromady.
5. Plnění
Spodní část zákusku tvoří ořechový korpus, na něj navrstvíme a zarovnáme ořechovou masu, na kterou pak rovnoměrně rozetřeme karamelový krém (asi čtvrtinu krému si odložíme na potření vanilkového korpusu a dozdobení. Přikryjeme vrchním vanilkovým korpusem, který tence potřeme odloženým krémem, aby se na něj přilepila marcipánová hmota.
6. Marcipánová hmota
tuk ztužený - margarín 100 gramů • mléko sušené 100 gramů • cukr moučkový 100 gramů
Ztužený tuk, sušené mléko, cukr a mandlové aroma spolu smísíme. Na pocukrovaném igelitovém sáčku rozválíme tak, aby hmota pokryla celý povrch zákusku.
7. Dozdobení
Pomocí válečku marcipán opatrně přeneseme na zákusek a kraje seřízneme. Po ztuhnutí hotový zákusek krájíme na kostky. Každou kostku ozdobíme zbylým krémem.
Dobrou chuť!