RECEPTY

Karamelovo-ořechová kostka

Karamelovo-ořechová kostka

Skvělý recept na zákusek s ořechovo-karamelovým krémem, potažený marcipánovou hmotou.

recept,fotorecept,cukr krystalový,cukr krystalový,ořechy vlašské mleté,ořechy vlašské mleté,máslo,máslo,Zákusky

Zákusky

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

Kategorie

Zákusky  

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový200gramů
cukr moučkový100gramů
cukr moučkový7polévkových lžic
cukr vanilkový2kusy
kypřicí prášek do pečiva2čajové lžičky
mléko slazené kondenzované1kus
mléko sušené100gramů
mouka hladká180gramů
máslo350gramů
olej slunečnicový2polévkové lžíce
ořechy vlašské mleté5polévkových lžic
ořechy vlašské mleté170gramů
rum-
tuk ztužený - margarín100gramů
vejce slepičí10
voda100mililitrů

 

Recept

1. Ořechový korpus

vejce slepičí 5 ks  cukr krystalový 100 gramů  olej slunečnicový 1 polévková lžíce  voda 50 mililitrů  mouka hladká 80 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička  ořechy vlašské mleté 5 polévkových lžic

Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme cukr a utřeme do pěny, postupně přidáme olej a vodu. Přimícháme ušlehaný sníh z bílků, mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut.

2. Vanilkový korpus

vejce slepičí 5 ks  cukr krystalový 100 gramů  cukr vanilkový 1 kus  olej slunečnicový 1 polévková lžíce  voda 50 mililitrů  mouka hladká 100 gramů  kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička

Podle postupu v předchozím kroku upečeme i vanilkový korpus, jen vynecháme ořechy.

3. Karamelová nádivka

mléko slazené kondenzované 1 kus  máslo 300 gramů

Slazené kondenzované mléko vaříme neotevřené v plechovce asi dvě hodiny. Necháme vychladnout. Po vychladnutí zkaramelizované mléko vyšleháme se změklým máslem.

4. Ořechová nádivka

ořechy vlašské mleté 170 gramů  cukr vanilkový 1 kus  cukr moučkový 7 polévkových lžic  máslo 50 gramů  rum

Mleté ořechy, vanilkový, moučkový cukr, máslo a trošku rumu smícháme dohromady.

5. Plnění

Spodní část zákusku tvoří ořechový korpus, na něj navrstvíme a zarovnáme ořechovou masu, na kterou pak rovnoměrně rozetřeme karamelový krém (asi čtvrtinu krému si odložíme na potření vanilkového korpusu a dozdobení. Přikryjeme vrchním vanilkovým korpusem, který tence potřeme odloženým krémem, aby se na něj přilepila marcipánová hmota.

6. Marcipánová hmota

tuk ztužený - margarín 100 gramů  mléko sušené 100 gramů  cukr moučkový 100 gramů

Ztužený tuk, sušené mléko, cukr a mandlové aroma spolu smísíme. Na pocukrovaném igelitovém sáčku rozválíme tak, aby hmota pokryla celý povrch zákusku.

7. Dozdobení

Pomocí válečku marcipán opatrně přeneseme na zákusek a kraje seřízneme. Po ztuhnutí hotový zákusek krájíme na kostky. Každou kostku ozdobíme zbylým krémem.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie