Brynzové halušky podle Ivana
Náš druhý recept na přípravu slovenského národního jídla.
recept,fotorecept,brambory,brynza,slanina oravská,Těstoviny,Recepty slovenské kuchyně
Těstoviny
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 1000 | gramů | |
brynza | 250 | gramů | |
mouka polohrubá | 250 | gramů | |
slanina oravská | 500 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 200 | mililitrů | |
sůl | 1 | polévková lžíce | |
voda | 1 | decilitr | |
voda | - |
Recept
1.
brambory 1000 gramů
Očistíme brambory. Nastrouháme najemno. Když nechceme strapačky, brambory nastrouháme struhadlem na pyré.
2.
mouka polohrubá 250 gramů • sůl 1 polévková lžíce • voda
Přidáme mouku, sůl a řádně promícháme. Pokud jsou brambory suché, přidáme trochu vody.
3.
Sítkem na halušky nebo přímo z prkénka je naházíme do hrnce s vroucí osolenou vodou.
4.
Halušky vaříme asi 10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené halušky scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Deci vody z halušek si odložíme a použijeme ji na zředění brynzy.
5.
slanina oravská 500 gramů
Prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky. Opečeme na pánvi. Halušky dáme do misky a jemně je omastíme výpekem ze slaniny nebo lžící oleje, aby se neslepily.
6.
brynza 250 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 mililitrů • voda 1 decilitr
Brynzu smícháme se smetanou, přidáme deci vody z halušek a řádně promícháme.
Dobrou chuť!