Makovo-jablečný koláč
Křehký koláč se šťavnatou nádivkou plnou zdraví prospěšných ingrediencí.
recept,fotorecept,mák mletý,jablka,Koláče,Vánoční recepty
Koláče
Kategorie
Koláče Vánoční recepty Vánoční koláče Dezerty z jablek Sezona - Jablka (zima) Sezona - Jablka (podzim) Jablkové koláče
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 200 | gramů | |
jablka | 400 | gramů | |
kandované ovoce mix | - | ||
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
mouka hladká | 0 | ||
mák mletý | 180 | gramů | |
máslo | 150 | gramů | |
semínka lněné | 30 | gramů | |
semínka slunečnicová | 50 | gramů | |
vejce slepičí | 1 | kus | |
vejce slepičí | - |
Recept
1. Těsto
mouka hladká 250 gramů • cukr moučkový 50 gramů • máslo 150 gramů • vejce slepičí 1 kus
Do mísy navážíme mouku, přidáme cukr, nakrájené máslo a vajíčko.
2.
Vypracujeme kompaktní těsto, které necháme půl hodiny v chladu odpočívat.
3. Náplň
mléko 250 mililitrů • mák mletý 180 gramů
V hrnci přivedeme mléko k varu, přisypeme mletý mák a promícháme.
6.
cukr moučkový 100 gramů
Všechna semínka nasypeme spolu s cukrem k máku a promícháme. Necháme vychladnout.
9.
... a mák.
10.
Těsto vyndáme z chladu a část z něj na pomoučeném vále rozválíme. Vykrojíme motivy podle příležitosti a uložíme je do chladničky.
11.
Zbytky smísíme s oddělenou částí a rozválíme je do tvaru kruhu na pomoučeném válu. Z papíru na pečení si vystřihneme kruh o velikosti vnitřního rozměru formy. Papír položíme na těsto a pomocí něho těsto obrátíme a vložíme do formy.
12.
Okraje těsta vytlačíme po okraj formy.
13.
Na těsto rozetřeme náplň.
14.
vejce slepičí • kandované ovoce mix
Na náplň poklademe vykrojené motivy, ty potřeme rozšahaným vajíčkem a posypeme kandovaným ovocem. Koláč upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170-180 °C. Pečeme asi 35-40 minut.
15.
Upečený koláč necháme dobře vychladnout, pak jej pomocí papíru, na kterém jsme ho pekli, jednoduše přesuneme na servírovací talíř. Pokrájíme a podáváme.
Dobrou chuť!