Zelňačka s čočkou
Hustá polévka z kysaného zelí, čočky, masa a klobásek.
recept,fotorecept,vepřová plec,zelí kvašené,čočka sterilovaná,klobása,Masové polévky,Bezlaktózové
Masové polévky
Ingredience
Ingredience
cibule | 250 | gramů | |
houby sušené | 20 | gramů | |
klobása | 300 | gramů | |
mouka hladká | 30 | gramů | |
paprika červená mletá | 2 | čajové lžičky | |
sádlo | 50 | gramů | |
sůl | 1 | čajová lžička | |
vepřová plec | 750 | gramů | |
voda | 400 | mililitrů | |
voda | 1 | litr | |
zelí kvašené | 800 | gramů | |
čočka sterilovaná | 500 | gramů |
Recept
1.
vepřová plec 750 gramů • cibule 250 gramů • sádlo 50 gramů
Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Přidáme maso a mícháme než se zatáhne.
2.
paprika červená mletá 2 čajové lžičky • sůl 1 čajová lžička • voda 250 mililitrů
Hrnec odstavíme ze sporáku, přimícháme k masu papriku a osolíme. Promícháme, podlijeme vodou a opět vrátíme na sporák. Maso dusíme pod pokličkou 30 minut.
3.
zelí kvašené 800 gramů • houby sušené 20 gramů
Pak přidáme kysané zelí. Podle potřeby ho před přidáním nakrájíme pokud je velmi dlouhé. Přisypeme omyté sušené houby. Promícháme a dále vaříme vše spolu 10 minut.
4.
čočka sterilovaná 500 gramů
K zelí zamícháme čočku (pokud použijeme suchou, musíme ji nejdříve uvařit).
5.
voda 1 litr • klobása 300 gramů
Přilijeme vodu, přidáme klobásky a polévku vaříme za občasného promíchání dalších 15 minut.
6.
mouka hladká 30 gramů • voda 150 mililitrů
Nakonec polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Převaříme a do podávání necháme asi hodinu odstát. Za tu dobu se přiměřeně ochladí a spojí se všechny chutě. Výborná je ohřívána na druhý den po uvaření.
Dobrou chuť!