Zákusek Tisíclist
Recept na jeden z nejkrémovějších zákusků, který se skládá z vrstev listového těsta a lahodného vanilkového krému. Název je překlad z francouzského Mille-feuille (mil-foij), což znamená tisíc listů.
recept,fotorecept,těsto lístkové,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,vanilkový lusk,Zákusky,Recepty francouzské kuchyně
Zákusky
Recepty francouzské kuchyně
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 | čajová lžička | |
citronová šťáva | 1 | polévková lžíce | |
cukr krystalový | 250 | gramů | |
cukr krystalový | 1 | čajová lžička | |
cukr moučkový | 100 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 750 | mililitrů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | ½ | decilitru | |
mouka hladká | 100 | gramů | |
těsto lístkové | 250 | gramů | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
vanilkový lusk | 1 | kus | |
čokoláda na vaření | 20 | gramů |
Recept
1. Příprava těsta
těsto lístkové 250 gramů
Listové těsto vyválíme natenko, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Dobře propícháme vidličkou, aby se příliš nenafouklo při pečení.
2.
V předehřáté troubě pečeme 10 - 15 minut při teplotě 170 °C.
3.
Po vychladnutí těsto opatrně překrojíme na tři stejné části. Tradičně se dělají tři vrstvy těsta a dvě vrstvy krému. Někdy se těsto tak nafoukne, že nám umožní jej rozdělit na 6 vrstev, namísto tří.
4. Příprava krému
vaječný žloutek 4 kusy • vaječný bílek 3 kusy • cukr krystalový 250 gramů
V misce si utřeme vejce s cukrem. Jeden bílek odložíme stranou na polevu.
5.
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 750 mililitrů • vanilkový lusk 1 kus • citronová kůra 1 čajová lžička
V hrnci pomalu zahřejeme mléko se zrnky vanilkového lusku a citronovou kůrou.
6.
Když bude mléko teplé a začne se na povrchu tvořit pára, přimícháme postupně metličkou připravená vejce s cukrem.
7.
mouka hladká 100 gramů
Postupně vmícháme mouku dávkovanou přes sítko. Pokračujeme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém.
8. Příprava polevy
vaječný bílek 1 kus • cukr moučkový 100 gramů • citronová šťáva 1 polévková lžíce
Polevu si připravíme vyšleháním cukru s vaječným bílkem a citronovou šťávou.
9. Sestavení
Na spodek dáme vrstvu těsta a na ní natřeme vychladlý krém. Pokračujeme střídáním vrstev těsta a krému.
10.
Nakonec skončíme vrstvou těsta, které si co nejvíce srovnáme, aby poleva celá nestekla. Polijeme citronovou polevou po celé ploše.
11. Čokoládový vzor
čokoláda na vaření 20 gramů • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% ½ decilitru • cukr krystalový 1 čajová lžička
Z trochy hořké čokolády, mléka a cukru si připravíme hustou, ale i po vychladnutí stále tekutou polevu.
12.
Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (stříkačkou) do polevy čárky.
13.
Příčným tahem špejlí vytvoříme "zobáčkový" vzor.
14. Servírování
Po odležení alespoň 12 hodin v ledničce se zákusek lehce krájí ... ale kdo by tak dlouho čekal. ;)
Dobrou chuť!