RECEPTY

Zákusek Tisíclist

Zákusek Tisíclist

Recept na jeden z nejkrémovějších zákusků, který se skládá z vrstev listového těsta a lahodného vanilkového krému. Název je překlad z francouzského Mille-feuille (mil-foij), což znamená tisíc listů.

recept,fotorecept,těsto lístkové,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,vanilkový lusk,Zákusky,Recepty francouzské kuchyně

Zákusky

Recepty francouzské kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

8

Čas přípravy

1 h. 30 min.

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

citronová kůra1čajová lžička
citronová šťáva1polévková lžíce
cukr krystalový250gramů
cukr krystalový1čajová lžička
cukr moučkový100gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%750mililitrů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%½decilitru
mouka hladká100gramů
těsto lístkové250gramů
vaječný bílek4kusy
vaječný žloutek4kusy
vanilkový lusk1kus
čokoláda na vaření20gramů

 

Recept

1. Příprava těsta

těsto lístkové 250 gramů

Listové těsto vyválíme natenko, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Dobře propícháme vidličkou, aby se příliš nenafouklo při pečení.

2. 

V předehřáté troubě pečeme 10 - 15 minut při teplotě 170 °C.

3. 

Po vychladnutí těsto opatrně překrojíme na tři stejné části. Tradičně se dělají tři vrstvy těsta a dvě vrstvy krému. Někdy se těsto tak nafoukne, že nám umožní jej rozdělit na 6 vrstev, namísto tří.

4. Příprava krému

vaječný žloutek 4 kusy  vaječný bílek 3 kusy  cukr krystalový 250 gramů

V misce si utřeme vejce s cukrem. Jeden bílek odložíme stranou na polevu.

5. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 750 mililitrů  vanilkový lusk 1 kus  citronová kůra 1 čajová lžička

V hrnci pomalu zahřejeme mléko se zrnky vanilkového lusku a citronovou kůrou.

6. 

Když bude mléko teplé a začne se na povrchu tvořit pára, přimícháme postupně metličkou připravená vejce s cukrem.

7. 

mouka hladká 100 gramů

Postupně vmícháme mouku dávkovanou přes sítko. Pokračujeme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý krém.

8. Příprava polevy

vaječný bílek 1 kus  cukr moučkový 100 gramů  citronová šťáva 1 polévková lžíce

Polevu si připravíme vyšleháním cukru s vaječným bílkem a citronovou šťávou.

9. Sestavení

Na spodek dáme vrstvu těsta a na ní natřeme vychladlý krém. Pokračujeme střídáním vrstev těsta a krému.

10. 

Nakonec skončíme vrstvou těsta, které si co nejvíce srovnáme, aby poleva celá nestekla. Polijeme citronovou polevou po celé ploše.

11. Čokoládový vzor

čokoláda na vaření 20 gramů  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% ½ decilitru  cukr krystalový 1 čajová lžička

Z trochy hořké čokolády, mléka a cukru si připravíme hustou, ale i po vychladnutí stále tekutou polevu.

12. 

Z čokolády po vychladnutí "nakreslíme" (stříkačkou) do polevy čárky.

13. 

Příčným tahem špejlí vytvoříme "zobáčkový" vzor.

14. Servírování

Po odležení alespoň 12 hodin v ledničce se zákusek lehce krájí ... ale kdo by tak dlouho čekal. ;)

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie