Trešeník se slaninou
Recept na tradiční koláč, pocházející z východního Slovenska. Podává se jako příloha k zelňačce nebo jako samostatné jídlo.
recept,fotorecept,zelí kvašené,slanina uzená,Slané koláče
Slané koláče
Kategorie
Slané koláče
Ingredience
Ingredience
kypřicí prášek do pečiva | ½ | balení | |
mléko | 0.2 | litru | |
mouka polohrubá | 300 | gramů | |
máslo | 80 | gramů | |
slanina uzená | 150 | gramů | |
sůl | ½ | čajové lžičky | |
zelí kvašené | 500 | gramů |
Recept
1.
zelí kvašené 500 gramů
Kysané zelí slijeme a v sítku vymačkáme šťávu. Na pracovní desce nadrobno nasekáme.
2.
mouka polohrubá 300 gramů • kypřicí prášek do pečiva ½ balení • máslo 80 gramů • mléko 0.2 litru • sůl ½ čajové lžičky • slanina uzená 150 gramů
Takto připravené zelí promícháme s moukou, kypřícím práškem a s trochou soli. Přidáme 100 ml mléka (v původní receptuře se používá acidofilní mléko), máslo (tuk) a vypečené škvarky. Vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáme mléko. Těsto je lepkavé, dobře pomoučníme pracovní desku.
3.
Na vymazaný a pomoučený plech rozprostřeme těsto.
4.
Pečeme v rozehřáté troubě 30 - 40 minut.
Dobrou chuť!