RECEPTY

Moravské koláče

Moravské koláče

Chutné sladké koláče plníme rozmanitými nádivkami - tvarohovou, makovou, ořechovou, nebo prostě jen povidly. Jejich příprava a pečení vyžaduje více času, protože se jich na plech najednou moc nevejde. Jejich konzumace je však časově nenáročná.

recept,fotorecept,mák mletý,rozinky,tvaroh měkký,mouka polohrubá,Sladká jídla,Recepty české kuchyně

Sladká jídla

Recepty české kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový60gramů
cukr moučkový0
cukr vanilkový-
droždí čerstvé42gramů
krupice-
mléko0
mléko½litru
mouka hladká-
mouka polohrubá1000gramů
mák mletý-
máslo-
olej slunečnicový100mililitrů
ořechy vlašské mleté-
rozinky-
tvaroh měkký-
vejce slepičí4kusy
vejce slepičí-

 

Recept

1. nádivky

mák mletý  cukr moučkový  mléko  ořechy vlašské mleté  cukr moučkový  mléko  rozinky  tvaroh měkký  cukr vanilkový

Maková: mletý mák smícháme s cukrem a zalijeme trochou teplého mléka, vše spolu smícháme.
Ořechová: mleté ořechy smícháme s cukrem a zalijeme trochou teplého mléka, vše spolu smícháme.
Tvarohová: namočíme sušené rozinky, slijeme z nich vodu a přimícháme do nich tvaroh s vanilkovým cukrem.
Koláče můžeme plnit nádivkami jednotlivě, nebo různě vytvářet na koláčích jejich kombinace.

2. Drobenka

máslo  krupice  cukr moučkový

Koláče, které plníme pouze povidlovou nádivkou je dobré posypat na povrchu drobenkou, aby povidla lépe fixovala. Máslo smícháme s moukou a cukrem a prsty rozdrobíme.

3. Těsto

mouka polohrubá 1000 gramů  vejce slepičí 4 kusy  mléko ½ litru  olej slunečnicový 100 mililitrů  cukr krystalový 60 gramů  droždí čerstvé 42 gramů

Polovinu připraveného mléka zahřejeme a zalijeme jím droždí, přisypeme lžičku cukru a lžičku mouky. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, zbylé mléko, olej, cukr a dolijeme kvásek.

4. Kynutí těsta

V míse vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout (zdvojnásobí se jeho množství).

5. Zpracování těsta

mouka hladká

Těsto zpracováváme po částech. Asi jednu třetinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 1,5 cm. Pomocí hrnku, nebo kompotové misky vykrajujeme kolečka.

6. 

vejce slepičí

Vykrojená kolečka natřeme po okraji rozšlehaným vajíčkem.

7. 

Opačnou stranou misky vymačkáme doprostřed koleček jamky a kolečka přendáme na plech vyložený papírem na pečení.

8. Plníme koláče

Do vytvořených jamek dáme nádivku.

9. 

Povidlovou nádivku posypeme drobenkou.

10. Pečeme

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit