RECEPTY

Medový dort

Medový dort

Fantastický medový dort plný úžasného karamelového krému s ořechy. Recept je inspirován oblíbeným arménským dortem Marlenka a vynaložená námaha a trpělivost při jeho přípravě se zaručeně vyplatí. Dort je vhodný dezert na sváteční vánoční stůl.

recept,fotorecept,med,ořechy vlašské,Dorty,Vánoční recepty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

16

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový80gramů
cukr moučkový75gramů
džem malinový150gramů
med100gramů
mléko slazené kondenzované794gramů
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%300mililitrů
mouka hladká500gramů
máslo370gramů
ořechy vlašské80gramů
ořechy vlašské mleté120gramů
soda bikarbona10gramů
vejce slepičí3kusy
škrob kukuřičný40gramů

 

Recept

1. Dortové medové pláty - 6 ks

máslo 120 gramů  cukr krystalový 50 gramů  med 100 gramů

V horké vodní lázni pomalu rozpustíme máslo, cukr a med.

2. 

soda bikarbona 10 gramů

Přisypeme jedlou sodu a vyšleháme do pěny.

3. 

vejce slepičí 3 kusy

Vmícháme rozšlehaná vajíčka a 5 minut ve vodní lázni povaříme.

4. 

mouka hladká 500 gramů

Do mísy navážíme mouku a přilijeme teplou máslovo-medovo-vaječnou pěnu. Zamícháme vařečkou, přendáme na pracovní desku...

5. 

... a rukou vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vytvarujeme do tvaru válečku a rozdělíme ho na 4 části. Rozválíme na tenko první část těsta. (Nejlépe se pracuje na silikonové podložce, těsto se na ni nelepí a při vyválení se lehce otáčí. Pokud použijeme klasický dřevěný vál je třeba těsto jemně podsypat moukou).

6. 

Na rozválené těsto položíme kulatou formu o průměru asi 24 cm a těsto podle ní vykrojíme. Kulaté těsto přendáme na pečicí papír, odřezky odložíme. Takto zpracujeme další tři těsta. Odřezky spojíme a vyválíme z nich postupně ještě dvě kulatá těsta. (Odřezky z posledního těsta upečeme u posledního těsta).

7. 

Jednotlivá kulatá těsta přeložíme, spolu s papírem na plech a postupně upečeme. Každé těsto pečeme při teplotě 180 °C asi 5 minut. Z upečeného plátu hned stáhneme papír ...

8. 

... a pláty ukládáme na sebe. Upečené zabalíme do potravinářské fólie a co nejdříve plníme.

9. Karamelový krém

mléko slazené kondenzované 794 gramů

Konzervy slazeného kondenzovaného mléka vaříme téměř ponořené ve vodě 2 hodiny. Necháme vychladnout ve studené vodě.

10. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů  cukr krystalový 30 gramů  škrob kukuřičný 40 gramů

Z mléka, cukru a kukuřičného škrobu uvaříme hustý pudink.

11. 

máslo 250 gramů  cukr moučkový 75 gramů

Máslo utřeme s cukrem.

12. 

Do másla zašleháme pudink a studené zkaramelizované mléko z konzerv.

13. Karamelovo.ořechový krém

ořechy vlašské mleté 120 gramů

Z krému odebereme 250 g (odložíme na závěrečné zdobení) a do ostatního zamícháme ořechy.

14. Sypání

Upečené odřezky z posledního těsta nastrouháme ...

15. 

ořechy vlašské 80 gramů

... a smícháme je s nahrubo nasekanými ořechy.

16. Skládání dortu

džem malinový 150 gramů

Dortové pláty rozložíme, přičemž vrchní plát obrátíme. Vrchní a spodní plát potřeme džemem.

17. 

Na všechny pláty, kromě vrchního, rovnoměrně rozdělíme karamelovo-ořechový krém.

18. 

Krém na plátech rozetřeme.

19. 

Jednotlivé pláty poskládáme na sebe. Vrchní plát uložíme džemem dolů.

20. 

Dort lehce zatížíme a uložíme na 12 hodin do chladu.

21. Zdobení dortu

Celý dort potřeme karamelovým krémem, který jsme si odložili, ...

22. 

... posypeme připravenou drobenkou a uložíme na nejméně 24 hodin do chladu.

23. 

Před podáváním dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

24. Medový narozeninový dort

A co když má náš drobeček právě na vánoce narozeniny? Jednoduše dort vesele ozdobíme. :)

25. Tipy a doporučení

Dort připravujeme nejméně 2-3 dny před podáváním, aby se dokonale spojily všechny chutě a medové pláty změkly. Nedoporučujeme jakkoli měnit uvedená množství ingrediencí, zvláště upozorňujeme na množství cukru, jehož by se možná někomu zdálo být málo. :) Ale zase takové ořechy si klidně dopřejte. :)

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie