Jemný tvarohový dort
Jednoduchý, poměrně rychlý dort ve tvaru srdce se svěží chutí jemného tvarohu. Do dvou hodin od začátku přípravy je na slavnostním stole.
recept,fotorecept,tvaroh jemný měkký,kompotované ovoce,kompotová šťáva,Dorty,Valentýnské
Dorty
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 200 | gramů | |
cukr vanilkový | 1 | čajová lžička | |
jedlá želatina | 20 | gramů | |
jedlá želatina | 2 | čajové lžičky | |
kakao - prášek | 1 | polévková lžíce | |
kompotované ovoce | 150 | gramů | |
kompotová šťáva | 150 | mililitrů | |
kypřicí prášek do pečiva | 1 | čajová lžička | |
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 100 | gramů | |
mouka polohrubá | - | ||
máslo | - | ||
tvaroh jemný měkký | 500 | gramů | |
vaječný bílek | 4 | kusy | |
vaječný žloutek | 4 | kusy | |
voda | 4 | polévkové lžíce | |
šlehačka | - |
Recept
1. Korpus
vaječný žloutek 4 kusy • cukr moučkový 100 gramů • cukr vanilkový 1 čajová lžička
Zapneme troubu a předehřejeme ji. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2.
vaječný bílek 4 kusy • kakao - prášek 1 polévková lžíce • voda 4 polévkové lžíce • mouka polohrubá 100 gramů • kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. K žloutkům vmícháme kakao a vodu. Pak přimícháme mouku s kypřícím práškem ...
3.
... nakonec přimícháme sníh z bílků.
5.
Pečeme na středním stupni v troubě po dobu 20 minut. Pak korpus necháme 10 minut ve formě vychladnout, vyklopíme ho a překrojíme na polovinu.
6. Tvarohový krém
jedlá želatina 20 gramů • mléko 100 mililitrů
Během pečení korpusu si připravíme krém. Želatinu rozpustíme v mléce mírným zahřátím. Při zahřívání jako indikátor teploty použijeme malíček ruky vložený do roztoku - nesmí nás pálit.
7.
tvaroh jemný měkký 500 gramů • mléko 100 mililitrů • cukr moučkový 100 gramů
Tvaroh utřeme s mlékem a cukrem. Pár lžic rozmíchaného tvarohu vložíme do rozpuštěné želatiny a rozmícháme. Následně želatinu s tvarohem vlijeme zpět k ostatnímu tvarohu a zamícháme. Nádivku uložíme na 20-30 minut do ledničky. Musí trochu, ale ne úplně ztuhnout. Občas ji promícháme.
8. Dort poskládáme a ozdobíme
Krém navrstvíme na polovinu korpusu, opatrně rozetřeme ...
9.
... a přikryjeme druhou polovinou korpusu.
10.
kompotované ovoce 150 gramů • kompotová šťáva 150 mililitrů • jedlá želatina 2 čajové lžičky
Kompotované ovoce scedíme a poklademe ho na dort. V teplé kompotové šťávě rozpustíme želatinu a polijeme jí naskládané ovoce. Dort necháme v chladu 30 minut ztuhnout, nebo pokud nás čas netlačí i déle.
12.
Můžeme podávat ... opravdu mňam. :)
Dobrou chuť!