RECEPTY

Dort Beruška

Dort Beruška

Jednoduchý dort pro začátečníky z piškotového těsta, pečený bez cukrářských pomůcek :)

recept,fotorecept,mléko,pudink vanilkový,povidla višňová,Dorty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

3 h.

Obtížnost

vysoká

Kategorie

Dorty  

 

Ingredience

Ingredience

banán4kusy
bílá čokoláda -
cukr krystalový50gramů
cukr moučkový12polévkových lžic
cukr moučkový80gramů
kypřicí prášek do pečiva3čajové lžičky
marcipánová hmota barevná0
mléko600mililitrů
mouka polohrubá-
mouka polohrubá12polévkových lžic
máslo-
máslo120gramů
olej slunečnicový-
povidla višňová-
pudink vanilkový80gramů
sirup ovocný-
vaječný bílek12
vaječný žloutek12
voda12polévkových lžic
čokoláda na vaření0

 

Recept

1. Piškotové těsto - pečeme korpus

vaječný žloutek 12 ks  cukr moučkový 12 polévkových lžic  voda 12 polévkových lžic

Žloutky utřeme s cukrem a vodou.

2. 

mouka polohrubá 12 polévkových lžic  kypřicí prášek do pečiva 3 čajové lžičky

Mouku smícháme s kypřícím práškem.

3. 

vaječný bílek 12 ks

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Mouku a sníh střídavě přidáváme ke žloutkům a promícháváme.

4. 

Těsto si rozdělíme na tři stejné díly.

5. 

máslo  mouka polohrubá

Na máslem vymazaných a moukou vysypaných plechách upečeme tři piškotové pláty.

6. 1. část krému

mléko 600 mililitrů  pudink vanilkový 80 gramů  cukr krystalový 50 gramů

V mléce rozmícháme cukr, pudinkový prášek s vanilkou a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout.

7. Ozdoby

čokoláda na vaření  olej slunečnicový

Rozpustíme čokoládu a část z ní natřeme v tenké vrstvě na alobal natřený olejem. Po ztuhnutí vykrájíme z čokolády tečky na berušku.

8. 

Z alobalu si vytvoříme tykadélka, namočíme je v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout.

9. Tvoříme dort

Z papíru si vystřihneme šablonu těla berušky - velký ovál. Pomocí šablony vykrojíme z plátů těsta tělo berušky.

10. 

sirup ovocný

Odkrojky z těsta nadrobno pokrájíme. Pokapeme je ovocnou, chuťově kyselou šťávou.

11. Krém

máslo 120 gramů  cukr moučkový 80 gramů

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vychlazený pudink a dobře rozmícháme. Vmícháme pokapané piškotové skrojky.

12. Skládáme dort

povidla višňová

Na první plát dortu natřeme lehce zahřátou - rozpuštěnou, chuťově kyselou marmeládu. Naneseme polovinu krému.

13. 

banán 4 kusy

Na krém poklademe kolečka banánů. Zakryjeme druhým plátem a postup opakujeme.

14. 

Položíme poslední plát a celý dort potřeme opět marmeládou, případně tenkou vrstvou másla utřeného s cukrem.

15. 

marcipánová hmota barevná

Červený marcipán si rozválíme na pracovní desce posypané kukuřičným škrobem. Zpod přiložené šablony musí marcipán přesahovat o boky těla berušky.

16. 

čokoláda na vaření  bílá čokoláda

Červený marcipán přeložíme na dort, jemně vyhladíme na vrchu a po stranách rukou. Pracujeme rychle, protože marcipán se rychle rozpouští. Zbytek kolem těla berušky odřízneme. Dáme do chladu ztuhnout. Mezitím si rozpustíme čokoládu. Berušku vyjmeme z chladu, natřeme její hlavičku čokoládou. Rozpustíme bílou čokoládu a vytvoříme bělma očí, vložíme do nich čokoládová kolečka. Navlhčením čokoládových koleček přilepíme na tělo berušky čokoládové tečky. Osadíme tykadélka.

17. 

marcipánová hmota barevná

Pokud máme jiný barevný marcipán můžeme z něj vykrájet různé přírodní motivy - květiny apod., kterými ozdobíme tělo berušky po obvodu. Dort před podáváním necháme několik hodin ztuhnout v chladu.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie