RECEPTY

Citronová rýže

Citronová rýže

Nimba chawal - citronová rýže, je oblíbený recept přípravy rýže v jižní Indii. Servíruje se jako samostatný pokrm, případně v kombinaci s jinými indickými jídly. Chutná jemně kysele, pikantně i slaně. Nabízíme jeden ze základních receptů na její přípravu.

recept,fotorecept,rýže basmati bílá,citronová šťáva,Rýže,Vegetariánské recepty,Recepty indické kuchyně,Bezlepkové

Rýže

Recepty indické kuchyně

Ukuchtil

Počet porcí

4

Čas přípravy

35 min.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

koření římský kmín¼čajové lžičky
Přepuštěné máslo recept-
citronová šťáva50mililitrů
koření hořčice celá¼čajové lžičky
koření kurkuma ½čajové lžičky
máslo3polévkové lžíce
pepř chilli¼čajové lžičky
rýže basmati bílá175gramů
skořice celá1kus
sůl himálajská růžová1čajová lžička
voda420mililitrů

 

Recept

1. 

rýže basmati bílá 175 gramů

Rýži propláchněte (při přípravě této rýže můžeme použít i jinou rýži, nemusí být výhradně basmati), zalijeme vodou a necháme 20 minut namáčet. Vodu scedíme a rýži necháme oschnout.

2. 

máslo 1 polévková lžíce  Přepuštěné máslo recept

Zahřejeme máslo (ghí)...

3. 

koření římský kmín ¼ čajové lžičky  koření hořčice celá ¼ čajové lžičky  pepř chilli ¼ čajové lžičky  koření kurkuma  ½ čajové lžičky  skořice celá 1 kus

..a a osmahneme v něm chvíli koření (dokud nezačne praskat).

4. 

Přidáme rýži a 2 minuty ji osmahneme.

5. 

voda 420 mililitrů  sůl himálajská růžová 1 čajová lžička

Zalijeme osolenou vodou. Zakryjeme a po uvedení do varu stáhneme plamen a pomalu, 15 minut vaříme.

6. 

Stáhneme z ohně, vyndáme skořici...

7. 

citronová šťáva 50 mililitrů  máslo 2 polévkové lžíce

... přidáme citronovou šťávu a máslo. Vrátíme na oheň a minutku až dvě prohřejeme (nemícháme).

8. 

Vidličkou jemně nakypříme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie