Citronová rýže
Nimba chawal - citronová rýže, je oblíbený recept přípravy rýže v jižní Indii. Servíruje se jako samostatný pokrm, případně v kombinaci s jinými indickými jídly. Chutná jemně kysele, pikantně i slaně. Nabízíme jeden ze základních receptů na její přípravu.
recept,fotorecept,rýže basmati bílá,citronová šťáva,Rýže,Vegetariánské recepty,Recepty indické kuchyně,Bezlepkové
Rýže
Recepty indické kuchyně
Kategorie
Rýže Vegetariánské recepty Recepty indické kuchyně Bezlepkové Asijská kuchyně Sezona - Citron
Ingredience
Ingredience
koření římský kmín | ¼ | čajové lžičky | |
Přepuštěné máslo recept | - | ||
citronová šťáva | 50 | mililitrů | |
koření hořčice celá | ¼ | čajové lžičky | |
koření kurkuma | ½ | čajové lžičky | |
máslo | 3 | polévkové lžíce | |
pepř chilli | ¼ | čajové lžičky | |
rýže basmati bílá | 175 | gramů | |
skořice celá | 1 | kus | |
sůl himálajská růžová | 1 | čajová lžička | |
voda | 420 | mililitrů |
Recept
1.
rýže basmati bílá 175 gramů
Rýži propláchněte (při přípravě této rýže můžeme použít i jinou rýži, nemusí být výhradně basmati), zalijeme vodou a necháme 20 minut namáčet. Vodu scedíme a rýži necháme oschnout.
3.
koření římský kmín ¼ čajové lžičky • koření hořčice celá ¼ čajové lžičky • pepř chilli ¼ čajové lžičky • koření kurkuma ½ čajové lžičky • skořice celá 1 kus
..a a osmahneme v něm chvíli koření (dokud nezačne praskat).
4.
Přidáme rýži a 2 minuty ji osmahneme.
5.
voda 420 mililitrů • sůl himálajská růžová 1 čajová lžička
Zalijeme osolenou vodou. Zakryjeme a po uvedení do varu stáhneme plamen a pomalu, 15 minut vaříme.
6.
Stáhneme z ohně, vyndáme skořici...
7.
citronová šťáva 50 mililitrů • máslo 2 polévkové lžíce
... přidáme citronovou šťávu a máslo. Vrátíme na oheň a minutku až dvě prohřejeme (nemícháme).
8.
Vidličkou jemně nakypříme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!