Brynzové halušky
Tradiční slovenský jídlo s unikátní chutí, vysokou energetickou hodnotou a pozitivním vlivem na trávicí trakt.
recept,fotorecept,brambory,brynza,Těstoviny,Recepty slovenské kuchyně
Těstoviny
Recepty slovenské kuchyně
Ingredience
Ingredience
brambory | 800 | gramů | |
brynza | 200 | gramů | |
krupice | 200 | gramů | |
slanina uzená | 200 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 250 | mililitrů | |
sůl | ¼ | čajové lžičky | |
voda | - |
Recept
1.
brambory 800 gramů • sůl ¼ čajové lžičky • krupice 200 gramů • voda
Brambory očistíme, nastrouháme, přidáme obě mouky, sůl, a tolik vody, aby těsto na halušky bylo mírně řídké. Dobře promícháme. Těsto necháme 20 minut odstát, znovu promícháme.
2.
Vytvarujeme z těsta noky použitím speciálního sítka na halušky nebo ukrajujeme těsto z prkénka. Vaříme 8 minut ve slané vodě.
3.
Halušky přecedíme a propláchneme vlažnou vodou.
4.
brynza 200 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 250 mililitrů
Z brynzy a zakysané smetany utřeme hmotu, kterou přidáme do hlaušek.
5.
slanina uzená 200 gramů
Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Porci brynzových halušek posypeme škvarky a zlehka polijeme teplým výpekem.
Dobrou chuť!