RECEPTY

Zavařujeme červenou řepu s křenem

Zavařujeme červenou řepu s křenem

Červená řepa patří mezi nejléčivější druhy potravin. Můžeme z ní připravit velmi chutné a lehce stravitelné pokrmy. Sterilovaná červená řepa s křenem je vhodným doplňkem k jídlům z masa.

recept,fotorecept,červená řepa,křen čerstvý - kořen,Zavařeniny,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zavařeniny

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový2polévkové lžíce
kmín drcený2čajové lžičky
křen čerstvý - kořen100gramů
ocet60mililitrů
sůl2čajové lžičky
voda½litru
červená řepa3.5kilogram

 

Recept

1. Příprava červené řepy

červená řepa 3.5 kilogram

Bulvy červené řepy omyjeme a nožem odstraníme kořínky, případně zbytky stonku. Vložíme ji do studené vody a téměř doměkka uvaříme. Vodu vyliejeme a červenou řepu necháme vychladnout. Pak ji oloupeme a na hrubší nudličky nastrouháme.

2. Příprava křenu

křen čerstvý - kořen 100 gramů  voda ½ litru  ocet 60 mililitrů  sůl 2 čajové lžičky  kmín drcený 2 čajové lžičky  cukr krystalový 2 polévkové lžíce

Křen očistíme a co nejrychleji nastrouháme. Při strouhání se z něj uvolňují silné aromatické látky, které dráždí oči a dýchací cesty. Hned ho přidáme k nastrouhané červené řepě a promícháme. Přilijeme vodu a ocet, přidáme sůl, cukr a kmín. Důkladně rozmícháme, případně podle chuti zvýšíme množství některé z ingrediencí.

3. 

Směs z červené řepy a křenu naplníme do malých (370 ml) zavařovacích sklenic. Plníme cca 2,5 cm pod okraj sklenice. Po naplnění všech sklenic do každé přilijeme tekutinu, která nám zůstala v nádobě, v níž byla červená řepa s křenem a dalšími ingrediencemi.

4. 

Sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80-85 °C. Z uvedeného množství připravíme 8 malých sklenic o objemu 370 ml. Takto připravenou červenou řepu můžeme i bez sterilizace uchovávat v ledničce pár dní. Sterilovaná vydrží několik měsíců.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie